Dr Begović obišla naučne i istraživačke centre u okviru BioKubaFarma

Promo

17. 09. 2024. u 15:03

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nastavila je zvaničnu posetu Republici Kubi obilaskom BioKubaFarma, farmaceutskog konzorcijuma, koji obuhvata više institucija i kompanija čija je delatnost istraživanje u oblasti biotehnologije i medicinske hemije, kao i razvoj i proizvodnja farmaceutskih proizvoda, uključujući vakcine, bioterapijske lekove i druge medicinske proizvode.

Др Беговић обишла научне и истраживачке центре у оквиру БиоКубаФарма

Foto: NITRA

Ministarka se sastala sa njihovim predstavnicima, na čelu sa zamenikom direktora dr Santjagom Duenjasom Karerom, pri čemu joj je u Centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju prikazana prezentacija rada ovog farmaceutskog konzorcijuma.

- BioKubaFarma predstavlja mesto razvoja bioloških lekova, koji se nalaze u različitim fazama kliničkih ispitivanja širom sveta. Ova državna kompanija je do sada razvila preko 900 proizvoda, najvećim delom iz oblasti medicine i biomedicine, uključujući vakcinu protiv hepatitisa B, koju i izvoze. Takođe, rade i na proizvodima koji su vezani za dijabetes, kancer, artritis, rade na primeni monoklonalnih antitela i razvoju različitih oblika vakcina protiv SARS CoV2, uključujući i nazalnu vakcinu u formi spreja - rekla je ministarka, dodavši da su osnovani 2012. godine od strane postojećih istraživačkih centara.

- BioKubaFarma predstavlja glavnog proizvođača lekova, pre svega bioloških lekova i vakcina na Kubi. Blisko sarađuju sa mnogim istraživačkim centrima na Kubi uključujući i Univerzitet u Havani - rekla je ministarka, navevši da je ova kompanija uspešan primer kako istraživanja mogu da se efikasno, uprkos otežavajućim okolnostima, transformišu u biomedicinske proizvode, koji unapređuju zdravstveni sistem jedne zemlje.

- Pored biomedicine ova kompanije razvija proizvode vezane za poljoprivredu kao i vakcine za životinje - rekla je dr Begović.

Nakon toga, delegacija je obišla Centar za molekularnu imunologiju, takođe naučno proizvodni centar, usko povezan sa kompanijom BioKubaFarma.

- Preko 1000 zaposlenih radi u ovom Centru, gde se u ćelijama sisara, u velikim fermentorima od 2000 litara proizvodi preko 20 bioloških lekova, uključujući i biosimilare, čija proizvodnja zbog mnogo niže proizvodne cene raste svuda u svetu - istakla je dr Begović, navevši da je ceo proizvodni kompleks izgrađen 1994. godine, kao državni strateški projekat, kao osnova za budući ekonomski i društveni razvoj, kroz ulaganje u biotehnologiju.

- Proizvodi nalaze primenu u lečenju različitih vrsta kancera, ali i neuroloških bolesti, kao što je Alchajmerova bolest. Ovaj institut ima saradnju sa mnogim centrima u svetu uključujući Kinu, Španiju i SAD - rekla je ministarka.

Održan je i sastanak sa predstavnicima, kao i obilazak Centra za naučna istraživanja.

- Ovaj je multidisciplinarni centar, orjentisan pre svega na razvoj i proizvodnju preparata, koji se baziraju na sirovinama izolovanim iz biljnog materijala. Neki od proizvoda ovog centra mogu se naći i u Srbiji - navela je ministarka.

- Svi centri su izrazili želju da se ostvari naučna, ali i razvojna saradnja između njihovih centara i instituta u Srbiji. Uprkos velikim preprekama sa kojim se naučnici susreću na svakodnevnom nivou, od nabavke materijala, do opreme, nivo nauke, pre svega iz oblasti biotehnologije, na visokom je nivou, a primena naučnih rezultata, kao i kreiranje intelektualne svojine zaista su izuzetno efikasni, jer su svi istraživački, naučni, medicinski i univerzitetski centri povezani, tesno sarađuju i imaju isti cilj, a to je doprinos razvoju svoga društva, ekonomije, i pre svega doprinos unapređenju zdravstvenog sistema Kube - zaključila je ministarka Begović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje