''POKLON SA ZNAČENJEM'': Spoj tradicije i kulture Srbije i BiH

Novosti online

27. 09. 2024. u 17:09

ORIGINALNE rukotvorine ukrašene motivima begova šara i sofra, koji neguju simboliku kulturnog identiteta Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i bliskosti dva naroda, predstavljene su danas na izložbi nazvanoj „Poklon sa značenjem“, koja je upriličena u galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

ПОКЛОН СА ЗНАЧЕЊЕМ: Спој традиције и културе Србије и БиХ

FOTO: Etno mreže

Izložbu  su organizovali NALED i Etno mreža, u partnerstvu sa udruženjem Bosanske rukotvorine, kroz projekat  ”Zajedno za kulturni turizam - Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata”, koji se sprovodi uz podršku EU. Komadi koje su izradile čuvarke tradicije okupljene u udruženjima BH crafts i Etno mreža reprezentativni su poslovni pokloni i autentični turistički proizvodi pograničnog područja.

FOTO: Privatna arhiva

 

Tatjana Macura, ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena, izjavila je na otvaranju izložbe da Vlada Republike Srbije podržava napore Etno mreže i BH crafts da ekonomski osnaže i afirmišu žene, ističući da će rad oba udruženja, „pored mostova koji nas povezuju, povezati dve zemlje i kroz očuvanje kulturnog nasleđa“. 

Sinergiju dva naroda kroz zajedničke rukotvorine, istakao je i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, dodajući da je to način da se očuva zajedništvo. On je zahvalio ženama okupljenim u udruženjima BH crafts i Etno mreža čiji proizvodi su reprezent onoga što nam je zajedničko i što nas spaja, jer nose simboliku kulturnog nasleđa obe zemlje.

FOTO: Privatna arhiva

 

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, ističući višestruki značaj očuvanja starih zanata, rekao je da je Pokrajinska vlada za podršku ovoj delatnosti uložila više od 15 miliona dinara, dok su i za narednu godinu predviđena značajna sredstva. „Kroz stare zanate, i ovakve komade, dajemo sidro koje ljude još više veže za ove prostore“, rekao je Ivanišević.

Evropska unija je posebno ponosna zato što kroz ovaj projekat podržava najmanje 60 žena koje se bave starim zanatima iz 18 opština Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao je šef drugog sektora operacija Delegacije EU Ričard Maša, dodajući da je projekat dobar primer saradnje u rešavanju zajedničkih izazova i korišćenju prilika za rast i razvoj.

- Kroz ulaganja u javno zdravlje, zapošljavanje i kulturno nasleđe ovaj program stvara čvršće veze među susednim narodima - rekao je on.

FOTO: Privatna arhiva

 

Poseban doprinos očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa u obe zemlje, daje ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson sa suprugom. Ferguson, koji je ranije bio ambasador u Bosni i Hercegovini, poručuje da je diplomatski kor oduševljen ručnim radom sa ovog područja.

- Cilj je da se pruži podrška ženama da se osnaže i da se znanje prenosi da bi se očuvala tradicija Balkana - rekao je on.  

Predsednice dva udruženja Etno mreža i BH Crafts, Violeta Jovanović i Lejla Radončić zahvalile su partnerima i pozvale zvaničnike, diplomatski kor i odgovornu privredu da nastave da, kupovinom autrentičnih proizvoda sa značenjem i sa svrhom, nastave da pružaju podršku ženama majstorima starih zanata kojima je ovo način da čuvajući tradiciju ostvare prihod. 

Proizvodi koji su danas predstavljeni krase motivi begove šare i sofre. Begova šara sadrži ornamente petrovačkog ćilima podudarne sa šarama pirotskih i sjeničko-pešterskih ćilima. Sofra kao univerzalno prisutan element nosi plemenitu simboliku okupljanja za stolom, blagostanja i održavanja porodičnih veza i vrednosti. Begova šara se, kao stilizovan likovni element i  kombinacija različitih ornamenata, posebno negovala u Bosanskom Petrovcu, nekad poznatom kao i Pirot po ručnom tkanju ćilima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um