SRBIJA JEDINA ČLANICA CERN-a SA ZAPADNOG BALKANA: Slovenija i Hrvatska po statusu iza nas

Novosti online

01. 10. 2024. u 14:22

SRBIJA je članica najveće naučne laboratorije na svetu CERN-a, a sve zahvaljujući ozbiljnom ulaganju u nauku i rapidnom razvoju naše zemlje u svim aspektima otkako je na njenom čelu Aleksandar Vučić, a podaci pokazuju da je Srbija jedina članica CERN-a od zemalja Zapadnog Balkana.

СРБИЈА ЈЕДИНА ЧЛАНИЦА ЦЕРН-а СА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Словенија и Хрватска по статусу иза нас

Foto CERN

Danas CERN ima 24 zemlje članice: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske.

Hrvatska i Slovenija iza nas: Kipar i Slovenija su pridružene države članice u pretfazi za članstvo, Brazil, Hrvatska, Indija, Letonija, Litvanija, Pakistan, Turska i Ukrajina su pridružene države članice.

Od oktobra 2022. godine, 54 naučnika i inženjera radi u okviru srpskih naučnih institucija koje su zvanično uključene u eksperimente i međunarodne projekte CERN-a. U CERN-u takođe radi i oko 20 srpskih naučnika i inženjera u okviru drugih institucija koje su uključene u CERN-ove projekte.

Poslednjih 15-ak godina, srpski naučnici, inženjeri i specijalisti su aktivno uključeni u CERN-ove projekte radeći na dizajnu, konstrukciji, instalaciji i testiranju vrlo kompleksnih detektora za eksperimente u kojima dominiraju fundamentalna istraživanja u oblasti fizike elementarnih čestica.

Neki od srpskih naučnika su takođe imali vodeću ulogu u otkriću Higsovog bozona, koje je objavljeno 4. jula 2012. godine. Ovo otkriće je direktno uticalo na dodelu Nobelove nagrade za fiziku za 2013. godinu prof. Fransoa Angleru (F. Englert) i prof. Piteru Higsu (P. Higgs).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice