OBEZBEĐENA OPREMA ZA ŠKOLSKU RADIONICU TEHNIČKE ŠKOLE U KIKINDI: NIS omogućio učenicima obuku na savremenom simulatoru za zavarivanje

Promo

01. 10. 2024. u 16:51

UČENICI Tehničke škole Kikinda od ove školske godine praktičnu nastavu će izvoditi na novom, savremenom simulatoru za zavarivanje zahvaljujući podršci kompanije NIS u okviru programa „Zajednici zajedno“.

ОБЕЗБЕЂЕНА ОПРЕМА ЗА ШКОЛСКУ РАДИОНИЦУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ У КИКИНДИ: НИС омогућио ученицима обуку на савременом симулатору за заваривање

Foto: NIS

Nabavka simulatora za zavarivanje, visokotehnološkog sistema koji veštački stvara željenu situaciju iz realnog života, predstavlja značajan korak u unapređenju nastavnog procesa i izvođenje praktične nastave u poptuno bezbednom okruženju. Pored toga, savremeni simulator ima pozitivne efekte i po zaštitu životne sredine, budući da ova tehnologija značajno smanjuje emisiju CO2 u odnosu na tradicionalne načine obučavanja.

Projekat je sproveden u okviru prošlogodišnjeg, jubilarnog ciklusa programa "Zajednici zajedno", koji je bio usmeren na razvoj nauke i obrazovanja, sa ciljem modernizacije nastavnog procesa i infrastrukturnih unapređenja osnovnih i srednjih škola, kao i podizanja kapaciteta naučnih institucija.

Zahvaljujući ovoj investiciji vrednoj gotovo 3,7 miliona dinara, Tehnička škola u Kikindi koju pohađa 700 učenika sada svojim učenicima omogućava brže sticanje potrebnih veština uz zadržavanje visokog kvaliteta nastave, istovremeno doprinoseći smanjenju troškova obrazovanja i očuvanju životne sredine.

Povodom realizacije projekta, radionicu škole su obišli Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde i Milan Borenović, predstavnik kompanije NIS. Goste je dočekala Milanka Halilović, direktorka Tehničke škole Kikinda i uz podršku nastavnog osoblja i učenika im predstavila finkcionisanje doniranog simulatora i iskazala njegov značaj kako za učenike, tako i za njihove nastavnike.

Foto: NIS

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, izrazio je veliko zadovoljstvo što vidi đake jer su upravo oni budućnost kako grada Kikinde, tako i Srbije. On je ovom prilikom rekao da je ponosan što imamo jednu društveno odgovornu kompaniju, kao što je kompanija NIS koja sa gradom Kikindom ima izuzetnu saradnju:

- Zahvaljujem se kompaniji NIS na razumevanju i dugogodišnjoj saradnji kroz projekte gde su u fokusu deca, obrazovanje ali i sam grad Kikinda i siguran sam da će ulaganje u ovakav vid projekta i realizacija istih biti još kvalitetnija u narednom periodu - rekao je Lukač.

Milan Borenović, predstavnik kompanije NIS, pozdravio je sve prisutne i poželeo im dobru i uspešnu školsku godinu:

- Jako mi je drago da vidim da uspešno koristite ovaj simulator i siguran sam da će vam značiti i u budućnosti. Ovaj simulator će vas uvesti u tajne zanata, jer toliko toga pokazuje, i ja vam iz iskustva mogu reći da su naši varioci tek kroz puno rada i posle mnogo godina dobijali ovakve analize kakve vi sad imate odmah pred sobom. Upravo je to ono što će vas pored vašeg rada učini najboljima - kazao je Borenović.

Direktorka Tehničke škole Kikinda, Milanka Halilović, rekla je da sve što škola radi i svu opremu koju nabavlja, radi to isključivo zbog dece i kako bi im omogućila interesantnije pohađanje nastave, ali i da nastava bude efikasnija i kvalitetnija. Ona se zahvalila kompaniji NIS kao i gradu Kikindi na pruženoj podršci i na simulatoru koji je poslednja reč tehnologije:

Foto: NIS

- Ovaj aparat nije virtuelna stvarnost, već virtuelna realnost, što znači da daje potpun osećaj kao da se radi realno zavarivanje. Pored toga što će ovaj aparat dati doprinos u obuci đaka, on je istovremeno drastično povećao bezbednost i sigurnost izvođenja praktične nastave - istakla je direktorka Tehničke škole Kikinda.

Pored Tehničke škole, kompanija NIS je protekle godine u okviru programa „Zajednici zajedno“ podržala i realizaciju projekata u još pet osnovnih škola - Osnovnoj muzičkoj školi „Slobodan Malbaški“, OŠ „Đura Jakšić“, OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Novih Kozaraca, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Vuk Karadžić“ čime je ukupno u unapređenje nastavnog procesa i infrastrukture obrazovnih objekata na teriotriji Kikinde uložila iznos od 19 miliona dinara.

Putem programa „Zajednici zajedno“ kompanija NIS od 2009. godine kontinuirano ulaže u razvoj partnerskih zajednica u kojima posluje. Do sada je u 13 gradova i opština obuhvaćenih programom uloženo više od 1,7 milijardi dinara i realizovano više od 1.100 projekata. Grad Kikinda je u programu „Zajednici zajedno“ od njegovog osnivanja i do sada je realizovano čak 172 projekta, namenjenih zadovoljenju potreba svih građana koji su u skladu sa prioritetima zajednice, čija vrednost iznosi 272 miliona dinara.

Fokus ovogodišnjeg ciklusa programa „Zajednici zajedno“ za 2024. godinu je ulaganje u oblast obnovljivih izvora energije, odnosno postavljanje solarnih panela za sopstvenu proizvodnju električne energije na objekte ustanova od javnog značaja. Projekti koje će NIS podržati u 13 partnerskih lokalnih samouprava iznosom od 144,5 miliona dinara biće izabrani na konkursu koji je nedavno završen, čiji rezultati će biti objavljeni tokom oktobra, dok je za realizaciju ovih projekata u Kikindi, kompanija NIS izdvojila iznos od 19 miliona dinara.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote