AMBULANTE PUNE DECE SA OVIH PET SIMPTOMA: Lekari u Beogradu dnevno pregledaju i po 300 mališana

Tanjug

03. 10. 2024. u 12:10

NA pedijatrijskim odeljenjima Domova zdravlja došlo je do porasta broja pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija nakon početka školske godine i promenljivih vremenskih uslova, a načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine DZ "Stari grad" Nataša Jovanović kaže da se po smeni pregleda 40 do 60 pacijenata.

АМБУЛАНТЕ ПУНЕ ДЕЦЕ СА ОВИХ ПЕТ СИМПТОМА: Лекари у Београду дневно прегледају и по 300 малишана

Foto M. Anđela

Ona je rekla da se od 30. septembra u pedijatrijskim ambulantama u tom Domu zdravlja, pregleda od 230 do 300 dece na dnevnom nivou, ali i da je to uobičajeno u ovom periodu, s obzirom na povratak u škole i veći broj pacijenata dece školskog uzrasta.

- Najčešće se radi o pacijentima sa respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva, sa simptomima kao što su curenje nosa, kijanje, bol u grlu, kašalj, povišena telesna temperatura - rekla je Jovanovićeva.

Dodaje da tegobe kratko traju, najčešće od pet do sedam dana od prvih simptoma, a deca se vrlo brzo vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima.

- Izraženiju kliničku sliku sa tegobama u vidu groznice, malaksalosti, umora, bolova u mišićima, glavobolje, viđamo u infekcijama virusom influence, odnosno kod gripa, koji tek očekujemo. Potrebno je naglasiti da je najznačajnija mera prevencija obolevanja - što bi značilo redovno pranje ruku, provetravanje prostorija, pravilna ishrana, san i odmor, a što se tiče gripa, najefikasnija mera prevencije je imunizacija - rekla je Jovanovićeva.

Kako je istakla, komplikacije kod ovih infekcija su retke, ali mogu da se jave u vidu upale uha, sinusa, bronhitisa i upale pluća, tako da je preporuka svim roditeljima da se pridržavaju savetovanih mera prevencije obolevanja i terapije od strane izabranih pedijatara.

BONUS VIDEO: VODENA KAPIJA: Kinezi u čast prvog leta iz Beograda za Guangdžou

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)