RAZGOVOR I UMETNOST SU LEK ZA DUŠU: Obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja u Klinici "Dr Laza Lazarević" u Padinskoj Skeli

Novosti online/N. T.

10. 10. 2024. u 18:56

MEĐUNARODNI dan mentalnog zdravlja.

РАЗГОВОР И УМЕТНОСТ СУ ЛЕК ЗА ДУШУ: Обележен Светски дан менталног здравља у Клиници Др Лаза Лазаревић у Падинској Скели

Foto: N. T.

Mentalne bolesti nisu zarazne i svaki čovek na planeti može da se nađe u sličnom problemu. One nisu razlog da ne bude muzike, pesme, izložbi slika i radova od keramike, poezije... A upravo svega toga je bilo danas u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", u ispostavi u Padinskoj skeli, gde je obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja (10. oktobar).

Potreba za umetnošću i radovi pacijenata ove ustanove bili su u fokusu priredbe koju su organizovali ne bi li pokazali zašto su predrasude o njima besmislene, da su oni ljudi, a ne "dijagnoze", koliko se u njima "krije" ljubavi i koliko je razgovor zapravo lek za dušu.

Foto: N. T.

- Danas je poseban dan za nas i našu kliniku i svake godine ga obeležavamo na različite načine. Svetski dan mentalnog zdravlja ovog leta je pod sloganom "Mentalno zdravlje na radu". Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatak da 15 odsto radne populacije, odnosno zaposlenih, ima neki mentlani poremećaj koji se iskazuje u vremenu koje je bitan indikator za produktivnost u radu. Za nas je ta produktivnost mnogo manje bitna, nama je važno mentalno zdravlje. Podaci i istraživanja pokazuju da su najučestalije tegobe anksioznost, napadi panike i depresija. Ono što nas ohrabruje je da se stopa suicida smanjila od 2000. do 2019. godine i to je ono što nam uliva nadu - istakla je za "Novosti" Milica Belogrlić, defektolog u "Dr Laza Lazarević" i organizator priredbe.

Foto: N. T.

Sve pesme koje su izveli štićenici ove ustanove - sami su i napisali. Njihovi mentalni problemi ne sprečavaju ih da sa mnogo ljubavi pričaju o svojim radovima, a još manje da stvaraju uprkos poteškoćama. Da pokažu koliko su hrabri i talentovani, uprkos bolesti.

Foto: N. T.

Pridružio im se i pesnik Milan Marjanović koji je ujedno promovisao i svoju petu knjigu "Preobražaj".

Foto: N. T.

- Ono što je od posebnog značaja za "Kliniku dr Laza Lazarević" su vaninstitucionalne aktivnosti, gde, između ostalog, sa našim korisnicima idemo u pozorišta. Imamo protokol o saradnji skoro sa svim pozorištima u Beogradu, idemo na izlete, idemo na Adu, Košutnjak, idemo u bioskope, muzeje. To i njima i nama mnogo znači - zaključila je Milica Belogrlić.

Foto: N. T.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

PODIGLA SE IZ PEPELA: Sabalenka preokretom do četvrtfinala turnira u Vuhanu