SVETINJA PRIGRLILA SVOJ NAROD: Vernici na hramovnoj slavi Pokrova Presvete Bogorodice u Pećkoj patrijaršiji

D. Zečević

15. 10. 2024. u 13:48

OVDE su i vazduh i nebo drugačiji, jer iz ove svetinje isijava Božja blagodat. Ovde se duša raširi i upija to blagostanje, jer, ovu svetinju i ovaj prostor pokraj Pećke Bistrice kao da je sami Bog stvorio za nas.

СВЕТИЊА ПРИГРЛИЛА СВОЈ НАРОД: Верници на храмовној слави Покрова Пресвете Богородице у Пећкој патријаршији

Više od 1.500 vernika je prisustvovalo prazničnoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji, Foto Radio Goraždevac

Da nas priziva i okuplja, da nas osnaži u veri i da nam da zdravlja i snage da izdržimo sve nedaće koje nas kao narod snalaze. Da nam pomogne da se vratimo svojim domovima iz kojih smo proterani, pa da ako treba i nove sagradimo, da se svijemo kao nekada u svojoj Metohiji. Sve nas je opet prigrlila.

Ovako nam je juče u porti Pećke patrijaršije, sa mnogo uzbuđenja, govorila sredovečna Pećanka, prognana kao i drugi naši sunarodnici 1999. Došla je juče da u svetinji, posle mnogo godina, opet bude na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, na dan hramovne slave.

I nije bila jedina koju je zov korena prizvao u vekovno sedište srpskih patrijaraha. Na liturgiji i obeležavanju slave sa njom su bili i mnogi njeni sugrađani okupljeni oko Udruženja raseljnih Pećanaca. I uz njih još oko 1.500 vernika iz centralne Srbije, republike Srpske, Crne Gore, ali i povratnika u Metohiju... Nisu vrata porte bila zatvorena ni prvom čoveku privremenih institucija u Peći, Gazmendu Muhadžeriju, koji je posle liturgije stigao u manastir da monahinjama i sveštenstvu čestita hramovnu slavu.

- Na ovaj praznik, ovde u ovoj svetinji srele su se nekadašnje komšije, rođaci, prijatelji posle četvrt veka. Raseljeni su u Smederevu, Beranama, Podgorici, Beogradu, Kraljevu i drugim mestima centralne Srbije i Crne Gore, ali Peć i Patrijaršija su im u dušama zanavek. Da nije Patrijaršije ne bi bilo ni nas koji smo se vratili - dodaju dvojica starijih muškaraca iz Ljevoše.

Foto privatna arhiva

Selo je to iznad Patrijaršije, čijim su žiteljima 1999. porušeni domovi, ali je potom izgrađeno desetak kuća za povratnike kojima su se, kažu, vratili.

- Sabor na Pokrov bitan je za naš kraj jer su se ovde okupljali Srbi iz Pećkog orkuga. Sada posle 1999. okupljaju se raseljeni ali i Srbi iz okolnih sredina: Goraždevca, Belog Polja, Brestovika, ali i mnogih povratničkih mesta - kaže Boža Šarković iz okoline Kline.

Foto privatna arhiva

Objašnjava da su svi iz metohije "vezani" za Dečane i Pećku patrijaršiju koju sestrinstvo održava i uvek u radosti dočekuje vernike, raseljene, ali i turiste iz sveta budući da je na listi Uneska.

- Svi koji kroče u ovu svetinju kaže da se osećaju posebno i sigurno da je tako. Svi se dive i lepoti ikone Bogorodice Pećke Krasnice za koju se veruje da je isceljujuća. Po predanju slikao ju je apostol Luka, a u svetinju je doneo Sveti Sava - priča monahinja ispred stabla "šam duda", koga je zasadio srpski arhiepiskop Sava Drugi, sin Stefana Prvovenčanog između 1263. i 1272.

Među gostima iz svih krajeva Srbije i pripadnici Kfora, Foto privatna arhiva

Kraj njega su se vernici i juče okupljali, da i njega ovekoveče i foto-aparatima i srcem kao i pred centralnim hramom unutar kojeg su i crkve Svetih apostola, Bogorodičina, kao i crkve Svetog Dimitrija i Svetog Nikole. I sve je bilo uzvišeno, s verom, sa željom za povratak gradu i svetinji na Pećkoj Bistrici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI IZAZOVI: Prirodne katastrofe ne poznaju granice