OD NOVEMBRA NA SKENIRANJE PLUĆA: Finalizuju se pripreme za najavljeni besplatni skrining program za najčešći karcinom

R. D.

18. 10. 2024. u 14:59

PROGRAM ciljanog ranog otkrivanja raka pluća počeće u novembru, a Srbija će tako postati prva zemlja zapadnog Balkana u kojoj će se sprovoditi organizovani besplatni skrining na rak pluća.

ОД НОВЕМБРА НА СКЕНИРАЊЕ ПЛУЋА: Финализују се припреме за најављени бесплатни скрининг програм за најчешћи карцином

Foto Shutterstock

Mi smo ranije već otvorili put ka toj poziciji uvođenjem skrininga na ovu bolest u Vojvodini, gde se on sprovodi već nekoliko godina, a sada se širi, najpre na Beograd, a zatim i ostatak zemlje.

Ranije najavljenim programom koji sada ulazi u finalnu fazu priprema i realizaciju država će probati da promeni poražavajuću statistiku najčešćeg i najsmrtonosnijeg karcinoma, od kojeg godišnje oboli gotovo 7.000, a premine više od 5.000 osoba.

Profesor dr Nebojša Tasić, savetnik ministra zdravlja, rekao je, najavljujući početak skrininga na rano otkrivanje raka pluća, da je ovo veoma važan dan ne samo za prevenciju, nego za zdravstvenu zaštitu naše zemlje:

- Skrining i prevencija su čvrsto povezani, jer je skrining upravo početak prevencije.

Ono što je veoma važno jeste da Ministarstvo zdravlja ima apsolutni prioritet i fokus na preventivnim aktivnostima. Srbija je na drugom mestu u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka pluća. Ove brojke možemo promeniti jer rak pluća, kao i neke druge bolesti, može biti izlečiv ako se otkrije na vreme. Ta rana dijagnostika je ključ uspeha.

Snimaće se niskodoznim skenerom koji otkriva promene koje drugačije ne mogu da se vide, Foto Tanjug

Praksa, međutim, pokazuje da se kod više od 70 odsto pacijenata karcinom pluća otkrije u poslednjem stadijumu bolesti, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene. Epilog je - na svaka dva sata jedna osoba premine od ove bolesti.

- Zato je izuzetno važno da započnemo skrining, da promenimo sumornu statistiku u Srbiji i bolest otkrijemo na vreme. Za početak, u Klinici za pulmologiju ima optimalnih uslova da se započne skrining na rano otkrivanje raka pluća za građane iz Beograda. Imamo već spreman tim, koji čine tri radiologa i tri radiološka tehničara. Ukoliko bude odziv građana veći, uključićemo i ostale timove, ipak smo mi deo UKC Srbije. U Klinici za pulmologiju postoji aparat na kome će se obavljati skrining. Reč je o niskodoznom skeneru, uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima. Kada počnemo skrining, okupićemo sve direktore domova zdravlja u Beogradu i predočiti im na koji način pacijente mogu da upute na skrining - objasnio je dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije.

Foto Tanjug

Olja Ćorović, iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", rekla je da se udruženje već godinama zalaže da se pokrene skrining na rano otkrivanje raka pluća na teritoriji čitave zemlje:

- Potreba za skriningom je ogromna, jer podaci pokazuju da se u zemljama u kojima se sprovodi skrining, smrtnost od raka pluća smanjila i do 40 odsto.

Većina podržava, manjina bi išla

GLAVNI okidač za rak pluća je pušenje, a kod nas su više od trećine odraslog stanovništva - pušači. Istraživanje Udruženja "Punim plućima", Klinike za pulmologiju UKCS i CESID, a uz podršku Ministarstva zdravlja, u kojem je učestvovalo 600 građana, pušača starijih od 50 godina, pokazalo je da je više od polovine njih pokušalo da ostavi pušenje, a među njima 46 odsto tri ili više puta. Gotovo polovina anketiranih 41 odsto rekla je da bi bezuslovno podržala skrining, ali bi se prema ovoj anketi 28 odsto građana bezuslovno pojavilo na skriningu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom