RASKOŠNI UKUSI ORIJENTA: Mirisni specijaliteti “mame” turiste na svakom koraku
ZA ljubitelje autentičnih orijentalnih ukusa, Ankara je pravo mesto. Glavni grad Turske poznat je po svojim mirisnim specijalitetima, jednostavnim, a nezaboravnim jelima i jedinstvenoj tradiciji ukusa koja spaja Istok i Zapad.
Foto: Nikola Petrović
Ako ste ove jesni u poseti turskoj prestonici, ne propustite jedno od najpoznatijih jela - Bejpazari đuveč, bogato varivo puno povrća i mesa, koje se polako krčka dok ne postane pravo remek-delo domaće kuhinje. Tu su i sarme, nezaobilazne u svakoj trpezi, a ljubitelji ulične hrane ne smeju propustiti ankarski simit – hrskavo, zlatno pecivo posuto susamom, savršeno uz čašu jogurta ili čaj. Simit iz Ankare razlikuje se od drugih – manji je, tanji i znatno hrskaviji. Posebno mesto među lokalnim đakonijama zauzimaju kiseljeni krastavčići iz Čubuka, poznati po svom osvežavajućem ukusu i festivalu koji im je posvećen svake godine.
Orijentalna kuhinja Ankare neguje bogatstvo boja i mirisa i u najjednostavnijim jelima. Posebno mesto zauzimaju sveže salate koje spajaju sezonsko povrće, zrnaste plodove i kremaste sosove od susama i limuna. Upravo takva je i osvežavajuća kombinacija avokada, batata, nara i blago pikantnih začina – spoj svežine i topline, karakterističan za Ankaru i njene moderne gastronomske interpretacije.

Uz svako jelo Ankare obavezno se služi poneki zanimljiv zalogaj za početak. Posebno mesto zauzima humus — simbol orijentalnih ukusa — koji u modernim interpretacijama dobija neočekivane boje i arome. Crni tahini humus, napravljen od susama, limunovog soka i maslinovog ulja, servira se sa tanko pečenim lepinjicama posutim crnim susamom. Jednostavan, a raskošan uvod u bogatstvo ukusa ankarske kuhinje.

Jedno od najpoznatijih jela Ankare i čitave Anadolije je Iskender kebab – raskošni specijalitet koji spaja nežno pečeno meso, bogati sos od paradajza i miris putera. Poslužuje se preko komadića lepinje, uz osvežavajući jogurt sa strane, što stvara savršen balans između toplog i hladnog, začinjenog i blagoga. Iskender je pravo utočište za sve koji žele da osete puninu orijentalnih ukusa u jednom zalogaju.

Nemoguće je posetiti Ankaru, a ne probati doner durum – tortilju punu sočnog mesa, začinskog paradajz sosa i sira, koja se obično služi uz svežu salatu, pomfrit i grilovane pečurke prelivene sirom.

Ovaj kraj poznat je i po svojoj šargarepi iz Bejpazarija, od koje se pripremaju razni proizvodi: od sveže ceđenog soka i aromatičnog džema, do zanimljivog lokuma od šargarepe – manje slatkog, ali izuzetno mirisnog deserta koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Za sladokusce tu je bejapazarski kurusu – puterasti, dvostruko pečen biskvit koji se savršeno slaže uz mirisni orijentalni čaj, kao i čuvena baklava sa čak 80 slojeva tanko razvučenog testa i hošmerim, desert koji se topi u ustima.

I da ne zaboravimo: ljubitelji vina uživaće u sortama koje potiču iz centralne Anadolije. Posebno se izdvaja Kalečik Karas, lokalna crvena sorta grožđa koja daje elegantna vina mekane strukture i bogatog mirisnog profila.
Ankara je, dakle, mesto gde svaki zalogaj priča priču – priču o tradicionalnim ukusima, mirisima orijenta i ljubavi prema dobroj hrani.
"PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
"NIJE ZASLUŽILA DA JOJ SE OVO DESI": Milša kroz suze o Miri Banjac i njenoj tragediji - jednu rečenicu koleginice pamtiće zauvek
GLUMICA Milica Milša ne krije da su ona i njen suprug, Žarko Jokanović, učinili sve da Miru Banjac vrate na scenu posle velike porodične tragedije koja ju je zadesila.
02. 11. 2025. u 10:23
Komentari (0)