GODIŠNJICA CERSKE BITKE NA TEKERIŠU: Tekeriš je simbol

V. Mitrić

19. 08. 2020. u 16:29

GOVOREĆI na velikoj državnoj ceremoniji posvećenoj 106 oj godišnjici od čuvene Cerske bitke, u selu Tekerišu, kraj spomen kosturnice srpskim junacima na kojoj piše „Vaša dela su besmrtna“, ministar u Vladi Srbije, specijalni izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, Zoran Đorđević, podsetio je da je to „najveća saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, posle koje su zvona crkve Notr Dam, u Parizu, zvonila neprestano 24 časa, u čast vojvode Stepe Stepanovića i njegove slavne vojske“.

ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ НА ТЕКЕРИШУ: Текериш је симбол

Foto: V. Mitrić

- Tekeriš postao simbol, kao mesto na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam, pravi uzrok Prvog svetskog rata, prvi put naišao na tvrd orah i polomio zube – rekao je ministar Đorđević.

- Srpski narod se, u vekovima koji su prethodili Cerskoj bici odlikovao velikom istrajnošću i trpeljivošću pod tuđinskom vlašću jedne velike i nasilne svetske sile. 

Foto: V. Mitrić

Ta visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga u svetu, omogućila je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru, neprijatelja čiji je jedini cilj bio prodor na Istok i porobljavanje što više naroda i država. Ta prva pobeda Antante u Prvom svetskom ratu zaustavila je inicijalni nalet Centralnih sila i možda, na psihološkom planu i planu borbenog morala, u najranijem stadijumu rata zapravo predstavljala nasušni tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobedi Antante i slomu Centralnih sila 1918. godine.

Za  razliku od pre 106 godina, poručio je izaslanik predsednika Srbija, “ nema otvorenih neprijatelja u svetu”. 

- Međutim, kao i u vreme Prvog svetskog rata, posvećenost Srbije slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i pravde, ekonomski napredak i privredni rast, predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dele vrednosti Srbije i ne postižu uspehe koje, uprkos svim izazovima i brojnim negativnim okolnostima i globalnim trendovima, naša zemlja beleži u proteklih šest godina - poručio je Đorđević.

Foto: V. Mitrić

- Naš strateški cilj vojne neutralnosti ispunjavamo na takav način da ulažemo u osavremenjivanje i osnaživanje Vojske Srbije, što će nam omogućiti da i nadalje vodimo suverenu politiku i štitimo svoje državne i nacionalne interese. Ta ideja, kao, pre svega – politički koncept, koji je osmislio i trasirao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, realna je osnova za sprovođenje i drugog strateškog cilja Republike Srbije.

Drugi strateški cilj Srbije je, po Đorđevićevim rečima, „ punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što govori o tome da je naša zemlja čvrsto rešena da se u najvećoj meri posveti ispunjavanju najviših civilizacijskih kriterijuma kroz usvajanje svih demokratskih načela modernog doba, snažnih i nezavisnih institucija, vladavine prava i građanskih sloboda najvišeg mogućeg stepena, da bismo zemlju naših časnih predaka sa uspehom transformisali u zemlju naših ponosnih potomaka”.

- Odajući dužnu počast na Ceru sa zadovoljstvom ističem da je državna politika ravnomernog regionalnog i ekonomskog razvoja preporuka za bolju budućnost cele Srbije koja je počela da se ostvaruje u više gradova među kojima je i Loznica -rekao je u ime domaćina Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

- Niko nas neće darivati uspesima ako se sami ne potvrdimo u njima, u novim pobedama, ako ih  sami ne poželimo i za njih se izborimo. Imali smo i kroz daleku istoriju ali i kroz  novije doba u Loznici i Srbiji od koga da učimo. Svaki je program i projekat dobar kada je u pravim rukama. Kao i svaki toponim  ili pravac koji su na mapama vojnih operacija  nacrtali  slavni komandati na Drini i Ceru. 

Izveden je prigodna kulturno umetnički program u čast junaka Cera, a parastos su služili sveštenici iz Jadra. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!