KORONA NAPADA POSLE JEDAN NOĆU, IDEALNO JE DA KAFIĆI NE RADE: Dr Kon o radu kafana do 23h

Novosti online

02. 10. 2020. u 23:14

U MEDIJIMA i na društvenim mrežama često se postavlja pitanje zbog čega je radno vreme prodavnica i ugostiteljskih objekata ograničeno, na koji način to zapravo smanjuje šansu za zaražavanje većeg broja ljudi i da li "korona napada" samo nakon 21 ili jedan sat noću, dok je u ostalim periodima dana maska i rastojanje dovoljna zašita.

КОРОНА НАПАДА ПОСЛЕ ЈЕДАН НОЋУ, ИДЕАЛНО ЈЕ ДА КАФИЋИ НЕ РАДЕ: Др Кон о раду кафана до 23х

Foto Tanjug

Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je objasnio na osnovu kojih kriterijuma su ove mere donete, zašto je period nakon jedan sat posle ponoći rizičniji nego drugi periodi dana i na koji način se utvrđuje da li je više osoba zaraženo kasno uveče u noćnom klubu, nego u na svimdrugim mestima tokom dana.

Postavljamo pitanja svakom zaraženom

Na osnovu epidemiološkog ispitivanja, mi utvrđujemo kada i na kom mestu je osoba zaražena. To se vrlo jasno pokazuje gde je rizik od zaraze najveći.

- To podrazumeva pre svega razgovor. Postavljamo pitanja gde je osoba bila, kada, kakva je situacija u porodici kada je u pitanju kovid i postavljamo pitanja o inkubacijskom periodu. Za svakoga imamo pojedinačnu informaciju o svemu tome, naročito kada su u pitanju deca. To su podaci koji mogu da se završe i telefonskim putem. Nakon toga, znamo koja su rizična mesta - kaže dr Kon.

Drugačije se ponašaju posle 23 sata

Kafići i noćni klubovi moraju da imaju ograničeno vreme, kako ne bismo produžili vreme izloženosti virusu, objašnjava Kon.

- Kada skratite vreme u koje ljudi najranije izlaze, vi ste praktično smanjili rizik. I bez obzira na to što onda ljudi kreću sa zabavom ranije nego pre, utvrđeno je da je drugačije ponašanje u 23, nego u 21 sat uveče. Uz to, dužina izloženosti nije nevažna stvar, što je kraća, to je bolje. Smanjili ste broj mogućih zaraza. Da je vreme produženo na celu noć, bilo bi mnogo više zaraze, pogotovo u dva, tri sata posle ponoći.

Čim se pogorša, ponovo zatvaranje

Produžavanja radnog vremena za sada neće biti zbog svega navedenog, jer pratimo i najmanji porast zaraženih i na osnovu toga određujemo mere, kaže Predrag Kon.

- Već smo u mesecu kada očekujemo porast i sada treba da izguramo što dalje ovaj miran period. Važno je da se završe i kovid bolnice. Sve činimo da ne bude novog talasa, ali ga očekujemo, vidite da svuda "gori". Ja sam bio protiv bilo kakvog produžavanja radnog vremena kafića, jer situacija nije stabilna. Epidemiološki je idelano da ne rade uopšte, ali to životno nije moguće. Tu se nalazi neki balans i čim se bude pogoršala situacija, opet će se zabraniti rad.

(Objektiv.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (8)

ODRŽIVA ARHITEKTURA: Važnost energetske efikasnosti