PRESTALE DA VAŽE VIKEND MERE: Danas na snagu stupa još jedna odluka, a već sutra Krizni štab traži nove restrikcije

J. Ž. S.

08. 03. 2021. u 07:47

DA li je vikend zatvorenih kafića, restorana i tržnih centara dao rezultate u borbi protiv virusa korona, znaćemo već sutra, kada članovi Kriznog štaba ponovo procene situaciju i donesu nove mere.

ПРЕСТАЛЕ ДА ВАЖЕ ВИКЕНД МЕРЕ: Данас на снагу ступа још једна одлука, а већ сутра Кризни штаб тражи нове рестрикције

Foto: Tanjug/Rade Prelić

I dok, sa jedne strane, nemedicinski deo ovog tela tvrdi da je kriva zaražavanja već zaravnjena, dotle su lekari izričiti i upozoravaju da smo možda propustili pravi trenutak i traže još oštrije mere, najmanje u trajanju od 14 dana.

Prema merama koje je Vlada usvojila u petak, pravo da otvore vrata za mušterije od subote u podne do jutros u šest imale su samo apoteke, benzinske pumpe i prodavnice prehrambene robe.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, istakao je da nije bilo većih kršenja mera u ugostiteljskim objektima, ali je bilo okupljanja građana u stanovima. Tokom vikenda u Beogradu je bilo 818 kontrola, ispražnjeno je 10 objekata i naplaćeno 120 kazni zbog nepoštovanja mera protiv virusa korona.

- Ugostitelji su ispoštovali nove mere Kriznog štaba, ali ostaje da apelujemo na stanovništvo da se ne organizuju privatna okupljanja jer ona ugrožavaju njihovo zdravlje, zdravlje njihovih bližnjih i ostalih građana - istakao je gradonačelnik Beograda.

Pacijenti sve mlađi

Pulmolog Đorđe Taušan iz Vojnomedicinskog centra (VMC) "Karaburma" rekao je da je broj hospitalizovanih u toj ustanovi sve veći, da 80 odsto pacijenata ima tešku kliničku sliku i da mere Kriznog štaba samo za vikend nemaju efekta. Dodao je da se menja starosna struktura pacijenata, koji su sve mlađi, i precizirao je da najmlađi na lečenju u toj ustanovi ima 27, a najstariji 84 godine.

- Individualna odgovornost ključna je u borbi protiv pandemije, ali su i mere Kriznog štaba bitne u toj borbi.

Tako je policija pretprošle noći prekinula korona-žurku, pošto je u kontroli kuće, po prijavi građana zbog buke, u naselju Alibegovac zatekla 60 osoba na zabavi. Protiv 20-godišnjeg Novosađanina, koji je organizator zabave, podneta je prekršajna prijava.

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 3.042 nova slučaja korone na osnovu 10.343 testirana uzorka, a preminulo je 20 osoba. Niži broj zaraženih ne bi trebalo da zavara, jer se već mesecima tokom vikenda manje ljudi testira, pa je samim tim i manji broj novih pacijenata.

Preminuo lekar Boban Rajković

Specijalizant interne medicine iz Kliničkog centra u Nišu Boban Rajković (32) preminuo je od posledica korone, saopštio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije na "Fejsbuku". Rajković, poreklom iz Predejana, lečio se od bolesti jetre, a usled komplikacija, iz Kliničkog centra u Nišu prebačen je u Batajnicu, gde je preminuo.

U bolnicama je 4.199 pacijenata, od kojih je 171 na respiratoru i u poslednjih nedelju dana primetan je stalni porast broja osoba na aparatima.

U poslednja 24 sata u Beogradu je registrovano 1.136 novoobolelih, što je više od trećine. U Nišu je broj novozaraženih pao ispod 200, na 177. Više od 100 novih infekcija imaju i Kragujevac, 109 i Kraljevo, 105. Slede Vranje sa 83, Novi Sad sa 68, Kruševac sa 60 i Pančevo sa 50 novoobolelih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će medicinski deo ovog štaba i na sednici, zakazanoj za sutra, tražiti oštrije mere.

- Neophodno je tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda svesti kontakte na minimum - kaže Tiodorović.

Po njegovom mišljenju, kad u Srbiji bude vakcinisano tri do tri i po miliona ljudi, uz one koji su već stekli imunitet, to će biti između 60 i 80 odsto stanovništva, i to će značiti da je epidemija pod kontrolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (2)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!