SVE MERE NA JEDNOM MESTU: Maske obavezne od početka epidemije, ali obratite pažnju na ova nova pravila
BROJ novozaraženih korona virusom je u padu, te su na poslednjoj sednici Kriznog štaba donete odluke o popuštanju pojedinih mera.

Foto: Tanjug
Međutim, struka ističe da još nije vreme za opuštanje, te su određene mere i dalje na snazi.
Ovo je detaljan spisak svih mera kojih i dalje moramo da se pridržavamo kako bi se borba protiv korona virusa nastavila istim tokom.
Maske, distanca i zabrana okupljanja više od 5 ljudi
Nosenje zaštitne maske i poštovanje distance su mere koje su od samog početka epidemije na snazi, a ostaju i dalje.
Pored toga, još uvek važi i mera zabrane okupljanje više od pet ljudi.
To znači i da se sportske priredbe i dalje neće odigravati pred publikom, a ni slavlja neće moći da se organizuju do daljeg.
Ugostiteljski objekti rade i u zatvorenom
Nova, najznačajnija promena koju su svi sa nestrpljenjem čekali jeste otvaranje i unutrašnjeg dela ugostiteljskih objekata, ali pod posebnim uslovima.
Pravila u zatvorenom delu ugostiteljskog obekta
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo posle 18.00 časova, iako radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 22 sata
- ukupna popunjenost objekta ne može biti veća od 50 odsto maksimalne popunjenosti, i
- na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna (pod korisnim površinom podrazumeva se uslužni deo, odnosno izuzimaju se pomoćne prostorije, toaleti, magacini i sl.) i obaveza posetioca da nose zaštitne maske.

Foto: Arhiva VN
Pravila u otvorenom delu ugostiteljskog objekta
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima,
- za stolom ne može sedeti više od pet osoba,
- ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice,
- otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova.

Foto: Depositphotos
Noćni klubovi i dalje zatvoreni
- Verujem da su i noćni klubovi spremni da se pripreme za početak rada. Sačekaćemo malo i onda kada budemo imali ispod 100 zaraženih na dnevnom nivou, možemo da pustimo sve da radi kao što je normalno - rekao je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović odgovarajući na pitanja o radu noćnih klubova posle 22 časa.
(Kurir)

ŠOK OTKRIĆE, EVO KO VODI OBOJENU REVOLUCIJU U SRBIJI! Vučićević razotkrio blokadersko-kriminalnu hobotnicu, u sve umešan rektor Đokić!
GLAVNI urednik Informer TV Dragan J. Vučićević otkrio je šokantne podatke o medijsko-političkoj, blokaderskoj kriminalnoj hobotnici koja se krije iza pokušaja izazivanja građanskog rata u Srbiji.
20. 07. 2025. u 15:05

ŠOK PRIZOR NA EVZONIJU: Čovek stigao na granicu u ovo vreme, nema žive duše! Evo kada da krenete put Grčke
LETNjI odmor za mnoge građane Srbije i regiona započinje u beskrajnom redu na graničnom prelazu Evzoni, na ulazu iz Severne Makedonije u Grčku.
20. 07. 2025. u 11:15

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)