PROLEĆNI MINUS OBRAO KAJSIJU: Voće u pojedinim delovima Srbije delimično stradalo zbog snega i mraza

J. Subin

22. 04. 2022. u 10:27

SNEG i minus koji je ovih dana zahvatio pojedine delove Srbije, naročito voćarske krajeve, gotovo izvesno će uticati na šljivu, kajsiju i malinu. U višim predelima iznad Ivanjice, kraju čuvenom po "crvenom zlatu", prethodnih dana snega je bilo i do 70 centimetara. Voćari će tek sagledati kolike su posledice na rod i koje nas cene očekuju ove sezone.

ПРОЛЕЋНИ МИНУС ОБРАО КАЈСИЈУ: Воће у појединим деловима Србије делимично страдало због снега и мраза

Foto: N.Živanović/M. Stevanović

Kod maline, u brdskim krajevima, lastari su, kažu stručnjaci, od dva do tri centimetra, pa ih sneg neće izlomiti, ali bi mraz mogao da im naškodi.

Zima usred proleća "šokiraće" voće, što nije dobro. A kad je naglo otoplilo, poljoprivrednici će morati da dodatno ulože u agrotehničke mere.

- Preko noći je pao sneg i zabeleo je ceo voćnjak - ispričao nam je Dejan Todorović, čiji se voćnjak nalazi u selu Sušica kod manastira Gračanica. - Imam u četiri voćnjaka oko 450 stabala šljive. Videćemo da li će i kakva šteta biti kad otopli.

Kako su nam rekli voćari iz Miokovaca, jednog od najpoznatijeg mesta po kajsiji, mraz je uhvatio donji deo sela i tu je voće dosta stradalo. Gornji deo je dobro prošao, pa nije bilo mraza. A to što je smrzlo, odmah pocrni i otpadne.

I dok se čekaju lepši dani, deo voćara, naročito malinari, već kalkulišu koja bi mogla da bude cena ovogodišnjeg roda. Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije proizvođača maline i kupine, akontna cena maline u gajbicama biće od 600 dinara za kilogram. Krajnja bi mogla da bude 800, pa i 1.000 dinara.

- Kada je reč o plasmanu, od 2019. godine imamo nedostatak od oko 20.000 tona - ispričao nam je Radović. - Hladnjače su sklopile ugovor sa inostranim kupcima, a roba nije isporučena. To se prenelo na 2020. godinu, pa na 2021. kada je bila suša kao elementarna nepogoda. Za vreme kovida malina se kupovala i dostigla vrhunske cene. Vilamet je plaćan prošle godine od 420 do 450 dinara za kilogram. A zbog malih količina malina Poljaci su uzimali od nas. Imali su ugovore sa velikim kompanijama iz Evrope, a nisu imali sirovinu.

Prema rečima Radovića, hladnjačari su nedavno davali na ugovore doplatu od 15 do 20 dinara po kilogramu, kako bi rezervisali ovaj rod.

KUPINA PROŠLE GODINE POSKUPELA

DOBRU cenu prošle godine imala je konačno i kupina. Mnogi su prestali da je gaje, upravo zbog niskih otkupnih cena, jer se u prethodnom periodu prodavala za nekih 35 dinara za kilogram.

Lane se ovo bobičasto voće plaćalo od 350 do 400 dinara za kilogram. Ove godine očekuje se da ide i do 500 dinara, jer je najveći deo kupinjaka izvađen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)