TANASKOVIĆ: Davanja po košnici će sledeće godine biti povećana na 1.000 dinara

Novosti online

23. 09. 2023. u 12:23

MINISTARKA poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas da će naredne godine davanja po košnici biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1000 dinara.

ТАНАСКОВИЋ: Давања по кошници ће следеће године бити повећана на 1.000 динара

Foto: Ministarstvo

 - Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto - podsetila je Tanasković.

Osim podsticaja po košnici pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme, nabavku pčelinjih matica, kao i za investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda.

 - Pčelarstvo predstavlja malu, ali izuzetno atraktivnu poljoprivrednu delatnost, koja u poslednjih godina počinje da se tržišno prestrojava i prihvata uslove koje propisuje EU - naglasila je Tanasković u Vranju prilikom otvaranja  6. Pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana ”Otvoreni Balkan”.

Foto: Ministarstvo

Ministarka Tanasković je kazala da je med u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva, a prepoznavši značaj razvoja pčelarstva u Srbiji, MPŠV je obezbedilo brojne podsticaje za pčelare.

U sektoru pčelarstva je cilj nastavak povećanja izvoza, pre svega na zahtevno EU tržište, ali i na tržišta drugih zemalja, kao i bolje pozicioniranje naših proizvođača na međunarodnom tržištu i povećanje njihove prepoznatljivosti, ukazala je Tanasković.

 - Za realizaciju ovih ciljeva pčelari će i u narednom vremenskom periodu imati bezrezervnu podršku MPŠV, pa tako trenutno radimo na usaglašavanju sertifikata za izvoz meda u Alžir, Bahrein, SAD i Izrael. Takođe izrađen je i model sertifikata za izvoz na tržište Saudijske Arabije - rekla je Tanasković, podsetivši da je nedavno potpisan Protokol za izvoz meda u Kinu, a već imamo usaglašene sertifikate sa svim državama EU, Kanadom, Libijom, Rusijom…

Foto: Ministarstvo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TUGA: Preminuo fudbaler kojeg Piksi i Rambo Petković dobro pamte