GRAD IZ KOMŠILUKA UBIO USEVE: Oluja u delovima Vojvodine prešla preko Dunava iz Hrvatske

Zoran Rajić

05. 06. 2024. u 13:17

SNAŽNO olujno nevreme praćeno gradom, koje je pre dva dana predveče zahvatilo Bačku Palanku, pričinilo je ogromne štete ovom gradu na granici prema Hrvatskoj. Vetar je čupao i obarao drveće, skidao crepove, lomio krovove i rušio kapije, zidove prema ulicama, šupe i druge pomoćne objekte. Grad je izrešetao fasade kuća, roletne i stakla na prozorima i automobilima i utukao useve i zasade. Šteta na oranicama je ogromna.

ГРАД ИЗ КОМШИЛУКА УБИО УСЕВЕ: Олуја у деловима Војводине прешла преко Дунава из Хрватске

foto Privatna arhiva

Grad je zabelio ulice kao da je pao sneg, a ljudi su ga u dvorištima čistili lopatama. Kao i u julu prošle godine, nepogoda je stigla preko Dunava, iz susednog Iloka u Hrvatskoj, gde su desetak minuta ranije oluja, kiša i grad stvorili poplave, oštetili kuće i automobile, porušili drveće i naneli velike štete na njivama i u voćnjacima i vinogradima.

Među Bačkopalančanima se može čuti kako je uzrok haosa koji pravi led iz oblaka to što u opštini nema protivgradnih raketa. U Opštinskom štabu za vanredne situacije, međutim, to demantuju, navodeći da raketa, kao i strelaca, ima dovoljno za dejstvo na svih 14 lansirnih stanica u opštini, ali je problem u tome što izostaje gađanje gradonosnih oblaka u komšiluku.

Hrvatska je, naime, pre nekoliko godina ukinula protivgradnu odbranu, sa obrazloženjem iz tamošnjeg Državnog hidrometeorološkog zavoda da je taj sistem nedelotvoran, pa čak i potencijalno štetan po okolinu(!).

- U takvim okolnostima nemoguće je sprečiti udare grada na našoj teritoriji, jer nam oblak koji ga nosi stiže velikom brzinom sa nebranjenog područja. Trebalo bi da taj oblak bude gađan barem 35 minuta pre dolaska kod nas, ali to, nažalost, izostaje. Mi možemo da dejstvujemo tek kad oblak dođe na našu teritoriju, ali tada je već kasno - napominju u Opštinskom štabu za vanredne situacije.

Apel da se ne ponovi tragedija

Opštinski krizni štab je posle najnovijeg nevremena uputio apel građanima da, iz bezbednosnih razloga, ne uklanjaju samoinicijativno stabla i granje sa električnih vodova, nego da to prepuste nadležnim službama. Da podsetimo, u dodiru sa strujnim kablovima prošlog leta su nakon julskog nevremena u Bačkoj Palanci smrtno stradali 13-godišnji dečak i 66-godišnji muškarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRUGAČIJE I NIJE MOGLO: Nikola Jokić napravio incident na okupljanju košarkaša Srbije