OPREZNI OPTIMIZAM: Ekonomska analiza i projekcije za 2022.

Bojan Stanić, Sektor za strateške analize u PKS

03. 01. 2022. u 09:39

POSMATRANO sa makroekonomskog stanovišta, naša privreda je u 2021. zabeležila snažan oporavak uz očuvanje stabilnog ekonomskog okruženja.

ОПРЕЗНИ ОПТИМИЗАМ: Економска анализа и пројекције за 2022.

Foto Arhiva

Ovogodišnji realan rast BDP-a se procenjuje na 7,0 odsto, je odličan rezultat imajući u vidu kontrakciju privrede od 1,0% u 2020. Sa aktuelnom projekcijom se u načelu slažu i međunarodne finansijske institucije (MMF i SB), uz očekivanje da se u narednom srednjoročnom periodu prosečna stopa rasta kreće oko 4,5% na godišnjem nivou.

Atraktivna zona za investicije

Zahvaljujući strukturi domaće privrede, oporavku globalne tražnje, merama ekonomske podrške države, ali uzimajući u obzir i sam karakter krize, očuvan je proizvodni potencijal, koji nastavlja da podržava izvozno orijentisani model rasta. Robni izvoz je ostvario dvocifrenu stopu rasta (stopa rasta 27% u periodu januar-oktobar), dok je suficit u razmeni usluga nastavio da se uvećava primarno zahvaljujući kontinuiranoj ekspanziji sektora informacionih tehnologija (suficit od oko milijardu evra u periodu januar-septembar).

Iako je sektor turizma zabeležio relativno uspešnu godinu, imajući u vidu nagli pad tokom 2020, neophodno je da se završi pandemija kako bi se putnički saobraćaj, sektor ugostiteljstva i organizacije manifestacija u potpunosti oporavili.

Posebno se ističe odluka agencije Standard and Poor’s da poboljša izgled za unapređenje kreditnog rejtinga Srbije čime se povećavaju šanse da u narednoj godini domaća privreda, kao prva na prostoru Zapadnog Balkana, uđe u grupu zemalja koje imaju investicioni nivo.

Priliv stranih direktnih investicija od oko 3,5 milijardi evra u 2021. predstavlja vrlo značajan rezultat i potvrdu najatraktivnije investicione destinacije u regionu koja se zasniva na korišćenju prednosti geografske lokacije, strukture privrede, sistema sporazuma o slobodnoj trgovini i mera podrške investitorima. Osim EU ističe se i značaj investicija iz Kine, SAD, Velike Britanije, Rusije i UAE.

Ipak, privredu Srbije u 2022. očekuju brojni rizici, kao što su: nastavak inflatornih pritisaka, uz moguće povećanje kamatnih stopa na međunarodnom tržištu kapitala, protekcionizam kao mere ekonomske politike vodećih privreda, energetska kriza, kao i geopolitički rizici.

Poteškoće na putu "Zelene agende"

Inflacija u Srbiji je relativno visoka, ali većina ekonomskih analitičara očekuje da bi ovaj pritrisak trebalo da splasne do sredine 2022. Ima i stručnjaka koji govore da inflatorni pristisci nisu uzrokovani samo ekonomskim kretanjima pod uticajem pandemije, već je to posledica kontinuirane ekspanzivne monetarne politike vodećih centralnih banaka.

U skladu sa "Zelenom agendom" Srbija pred sobom ima obavezu usklađivanja energetske strukture kako bi sredinom ovog veka postigla karbonsku neutralnostu u pogledu uticaja na životnu sredinu. Ali na tom dugom putu će se susretati sa brojnim poteškoćama izazvanim politikom EU, raspoloživošću sredstava za finansiranje infrastrukture za tretman otpada, cirkularnu ekonomiju i korišćenje OIE.

Regionalna ekonomska integracija kroz inicijativu ”Otvoreni Balkan”, koja za sada okuplja Srbiju, Albaniju i S. Makedoniju, je u procesu realizacije sa ciljem da se do 2024. uspostavi zajedničko tržište zasnovano na četiri ekonomske slobode. Očekuje se da u ovom procesu direktnije uzmu učešće i ostale privrede regiona, kako bi se zaokružila privredna saradnja vlada, koje ističu evropske integracije kao osnovni političko-ekonomski cilj. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)