MORAMO DA TRAŽIMO NOVA TRŽIŠTA: Privrednici o posledicama sukoba u Ukrajini na biznis

PKS

30. 03. 2022. u 09:45

POSLEDICE ukrajinske krize duže od mesec dana tresu svetsku privredu, dok globalni tokovi robe, usluge i kapitala pokušavaju da pronađu nove karike poslovanja u pokidanom lancu snabedavanja i plaćanja sa Ukrajinom, Belorusijom i Ruskom Federacijom.

МОРАМО ДА ТРАЖИМО НОВА ТРЖИШТА: Привредници о последицама сукоба у Украјини на бизнис

Traju završni radovi "Energoprojekta" na Hyatt Regency u Rostovu na Donu, Foto PKS

Domaće kompanije koje su direktno i indirektno poslovno vezane za ove tri zemlje, uprkos brojnim pritiscima, fokusirane su na održavanje dugogodišnje saradnje sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim kolegama, tražeći paralelno i „treća“, alternativna tržišta.

Trenutna kriza ima ozbiljan uticaj na sve logističke i transportne tokove. Rast cena naftnih derivata, zavisnih troškova u procesima realizacija, ali i povećan broj zahteva klijenata trenutno su najveći izazovi sa kojima se susreću transportna preduzeća.

Zbog sukoba u Ukrajini transport i usluge ka ruskom tržištu poskupeli za 70 do 100 odsto, Foto PKS

Nove rute do Rusije

„Kapaciteti su delom limitirani usled tehničkih i administrativnih ograničenja vezanih za drumski transport između Srbije i RF, ali smo odmah pokrenuli sve potrebne aktivnosti koje će nam omogućiti što stabilnije poslovanje“, navodi Nenad Zdravković, zamenik generalnog direktora "Milšped grupe".

Zbog promena ruta ka Rusiji i novih uslova prevoza robe, cene usluga su skočile za 70 do 100 odsto u odnosu na period sa početka godine.

 

Nenad Zdravković, Foto PKS

Nakon krize, tražnja će skočiti

Svaki krupniji poremećaj u tržišnoj privredi prate opasnosti ali i šanse, poručuje Miloš Nenezić, generalni direktor „Trayal korporacije“ i predsednik Unije poslodavaca Srbije.

„Sigurno je da privrednim subjektima koji stabilno posluju ne odgovara da remete ustaljeni tok rada i u trenutku poremećaja tržišta imaju probleme. S druge strane, otvara se niz mogućnosti koje mogu da iskoriste, ali samo ako su dovoljno jaki da izdrže prvobitni udar i ako raspolažu adekvatnom kadrovskom strukturom koja može da prepozna i iskoristi te mogućnosti“.

Privrednicima poručuje da izdrže i ostanu prisutni koliko je moguće na tržištima Ukrajine, RF i Belorusije jer, kaže, nakon završetka krize, dolazi do izuzetno povećane tražnje, a prednost će imati oni koji su već prisutni na tim tržištima.

Miloš Nenezić, Foto PKS

Avio karte i cene

„Imamo aktivna gradilišta na prostoru Ruske Federacije. Operativno, suočeni smo sa otežanim odlaskom i povratkom radnika zbog nemogućnosti rezervacija avio karata i nabavke robe zapadnih proizvođača koji ne isporučuju robu na rusko tržište. Uvoz robe iz Srbije je otežan, a u nekim slučajevima i potpuno onemogućen“, kaže Milovan Mijailović, izvršni direktor „Energoprojekt Visokogradnja“.

Problem je i platni promet, nagli pad rublje, a ugovori koji su zaključeni u rubljama ne mogu da se završe po ugovorenim cenama.

Milovan Mijailović, Foto PKS

Nove biznis prilike

Predstavništva PKS u inostranstvu svakodnevno rade na povezivanju potencijalnih ino-kompanija sa srpskim firmama.

„Intenzivno radimo na predstavljanju namenski prikupljene ponude proizvoda od voća i povrća iz Srbije, i smrznutog i obrađenog za dva izraelska lanca supermarketa“, kaže Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva PKS u Izraelu.

Radi se i na animiranju tri izraelske kompanije da poslovanje presele u Srbiju. Reč je o kompanijama koje su imale poslovnice u Ukrajini u oblasti dizajniranja sajtova i video igrica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)