REZULTATI ANKETE PKS: Privrednici umereni optimisti

V. N.

28. 05. 2022. u 15:32

DOMAĆI privrednici su umereni optimisti i očekuju stabilne poslovne performanse u drugom kvartalu ove godine – isti ili veći promet i izvoz, kao i stabilnu zaposlenost, uprkos neizvesnostima zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini, pokazala je Anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata, realizovana prošlog meseca.

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ ПКС: Привредници умерени оптимисти

Foto: Shutterstock

Skoro 40 odsto anketiranih očekuje nepromenjen promet, svega 12 procenata smanjenje, ali zabrinjava podatak da su troškovi inputa povećani kod 83 odsto ispitanika u odnosu na kraj 2021. godine. Oko 63 procenta anketiranih, povećalo je cene gotovih proizvoda ili usluga, dok 36 odsto ispitanika nije imalo promene u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

Privrednici pokazuju izraženi optimizam za drugi kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza – 43 odsto očekuje rast međukvartalnog izvoza i to u proseku za 23 odsto, a 44 procenta nepromenjen nivo. Najveći problem privreda ima sa nabavkom i cenom resursa.

Od ukupnog broja anketiranih, 75 odsto raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a najviše problema sa likvidnošću ima sektor elektronskih komunikacija, jer, kako pokazuju rezultati Ankete, 38 odsto anketiranih iz ove branše ne raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Od početka godine zaposlenost je stabilna, 87 procenata anketiranih je održalo ili povećalo broj radnika, a čak 95 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom periodu.

Rastući troškovi proizvodnje zbog visokih cena energenata na svetskom tržištu, ali i drugih sirovina i repromaterijala jesu najveći izazovi pred kojima se nalazi privreda Srbije u 2022, u vreme kada se Evropa i svet suočavaju sa globalnom krizom, čije posledice mogu biti najveće od Drugog svetskog rata.

Gotovo 1.600 anketiranih firmi zapošljava više od 244.000 radnika. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2022. godine firme su realizovale robni izvoz u vrednosti od 2,4 milijarde evra, što je za 46 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine. Strani osnivački kapital ima oko 18 odsto ispitanih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)