Odlična privredna saradnja Srbije i Francuske - do kraja godine dve milijarde evra trgovinske razmene

Novosti Onlajn

23. 09. 2023. u 10:00

FRANCUSKE Poslovni forum Srbija-Francuska održan je u sklopu posete državno - privredne delegacija Francuske našoj zemlji i Zapadnom Balkanu (ZB), a sledeća stanica francuske delegacije je Tirana, gde će privredne komore Zapadnog Balkana – Komorski investicioni forum KIF ZB6, potpisati sporazum o saradnji sa MEDEF-om, najznačajnijom institucijom za međunarodnu promociju francuske privrede.

Одлична привредна сарадња Србије и Француске - до краја године две милијарде евра трговинске размене

Foto: PKS/Boban Ristić

Poslovni forum Srbija-Francuska održan je u sklopu posete državno - privredne delegacija Francuske našoj zemlji i Zapadnom Balkanu (ZB), a sledeća stanica francuske delegacije je Tirana, gde će privredne komore Zapadnog Balkana – Komorski investicioni forum KIF ZB6, potpisati sporazum o saradnji sa MEDEF-om, najznačajnijom institucijom za međunarodnu promociju francuske privrede.

- Poznavanje srpskih i francuskih kompanija je jako dobro, od uslužnog sektora, IT, do bankarstva i finansija. Za nas je jako važno da su francuske kompanije prisutne u brojnim infrastrukturnim projektima u zemlji, zatim, u proizvodnim granama naše privrede, poput, metalske i građevinske industrije, ali i zbog toga što donose svoje moderne tehnologije - izjavio je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Francuske kompanije, dodaje, imaju tehnologije koje mogu da podrže put Zapadnog Balkana ka EU, u sferi zelene i digitalne transformacije.

- Važno nam je sagledavanje Zapadnog Balkana kao jedinstvenog mesta gde možete ne samo investirati, već i locirati svoje lance dobavljača, što je uslovima globalne geopolitičke i energetske nesigurnosti veoma važno za sve kompanije koje posluju u Evropi - poručio je Vesović.

Ističe da trgovinska razmena dve zemlje kontinuirano raste i ocenjuje da bi mogla do kraja godine da premaši dve milijarde evra. Vesović dodaje da je i u Srbiji i u Francuskoj, IT sektor najbrže rastuća industrija i ističe značaj dobre saradnje dve države u poljoprivredno-prehrambenoj sferi i energetici.

Privrednu delegaciju Francuske čine velike francuske kompanija iz sektora telekomunikacija, obnovljivih izvora energije, tretmana voda, energetike, inženjeringa, zaštite životne sredine, građevinarstva, mašinske i elektro industrije.

Filip Delur, potpredsednik za javne poslove kompanije „Alstom“ obratio se u ime MEDEF-a, podsetivši da je francuska delegacija tokom posete našoj zemlji potpisala sa predstavnicima Vlade Srbije niz sporazuma u cilju unapređenja privredne saradnje dve zemlje i najavio rad na zajedničkim projektima, poput, izgradnje metroa u Beogradu.

- Srbija je glavna zemlja na Zapadnom Balkanu za francuske investicije - istakla je Sanja Ivanić, generalna direktorka Francusko-srpske privredne komore, i navela da je preko 70 posto francuskih investicija na ZB, u Srbiji:

- Ovo je regionalni centar za francuska preduzeća i mi se nadamo da ćemo da ih privučemo još više. Francuska preduzeća su prisutna u različitim sektorima u Srbiji, ima ih oko 130, a zapošljavaju preko 13.000 ljudi - rekla je Ivanić i navela da polovina francuskih kompanija u Srbiji posluje u proizvodnom sektoru, najviše u automobilskoj industriji, IT...

Na poslovnom forumu je Razvojna agencija Srbije održala prezentaciju investicionih mogućnosti naše zemlje, a održani su i B2B sastanci srpskih i francuskih privrednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu