VUČEVIĆ NA SKUPŠTINI PKS: Obezbedićemo ambijent za stabilno i predvidivo poslovanje (FOTO)

Novosti online

14. 06. 2024. u 21:24

VLADA Srbije vidi Privrednu komoru Srbije (PKS) i ukupnu privredu kao partnera, jedni na druge smo upućeni čineći celinu, jer bez jake privrede nema razvoja države ni u jednom segmentu - zdravstvu, školstvu, odbrani, kulturi, sportu...

ВУЧЕВИЋ НА СКУПШТИНИ ПКС: Обезбедићемо амбијент за стабилно и предвидиво пословање  (ФОТО)

Foto: Tanjug Rade Prelić

Uspeh privrede je uspeh države koja ne treba da bude poslodavac i vodi privredu već da pravi ambijent da privreda radi i stvara, rekao je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević na sednici Skupštine PKS, kojoj je prisustvovala i ministarka privrede Adrijana Mesarović. 

- Politika u koju verujem jeste da Vlada Srbije mora da pravi povoljan ambijent za privredu, naš zadatak je da garantujemo mir, stabilnost, što ravnopravnije uslove poslovanja, da gradimo takav sveukupni ambijent koji uliva sigurnost privredi da  može da posluje u prilično neizvesnim okolnostima kakve su sada u Evropi i svetu - rekao je Vučević i poručio da je uvek otvoren za saradnju sa privredom da čuje predloge, ali i kritike.

Foto: Tanjug Rade Prelić

 

- Iznad svega verujem da nam je potrebno vreme da ovo što je pred nama bude vreme novog srpskog optimizma. Verujem u bolje sutra i da imamo novu energiju, da guramo i da ne čekamo stalno nešto drugo da se desi, ili da prođe još jedna godina, pa onda će, navodno, nešto biti bolje, pa će nam se tada stvari popravljati - kazao je Vučević.

Foto: Tanjug Rade Prelić

 

- Nama treba razvoj sada i odmah, strateški opredeljen. Moramo da radimo brže i bolje, kriza nam nije razvojna šansa, ali treba da razumemo sve okolnosti da budemo strpljivi i mudri, da verujemo u sebe jer samo tako možemo da uspemo - poručuje premijer. 

Ukazuje na dobre rezultate fiskalne i monetarne politike, stabilnu inflaciju koja je u maju iznosila 4,5 procenta. 

Premijer je najavio intenzivan zakonodavni period i pozvao Privrednu komoru Srbije i privrednike da učestvuju u svim javnim raspravama o zakonima i propisima važnim za poslovanje privrede. 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež zahvalio je predsedniku Vlade na otvorenosti za dijalog sa privredom.

- Tu smo da zajedno sa vama pronalazimo predloge i rešenja, da sa Vladom Srbije radimo na njihovoj realizaciji, da budemo most između poslovne zajednice i Vlade. Veoma nam je stalo da zajedno radimo jer tako ćemo najviše i da napravimo - poručio je Čadež.

Predsednik PKS rekao je da je jutros održana prva sednica Saveta za BDP i ocenio da je ovaj vid saradnje izuzetna prilika i da se razgovara o velikim poslovnim mogućnostima za privredu. 

Kako je istakao, predloženo je pokretanje i drugih saveta, poput Saveta za digitalizaciju, resornih radnih grupa i radnih tela koja će se baviti konkretnim pitanjima privrede.  

Želimo da sa Vladom utvrdimo koje su to dodatne mere kada su u pitanju alati koje možemo da razvijemo, garantne šeme, podsticaji, mere podrške, kako bismo bili sposobni da radimo na velikim tržištima. Podseća da su šanse za privredu Ekspo 2027 i Skok za budućnost. 

Kada je u pitanju nedostatak adekvatne radne snage, PKS je napravila veliki iskorak sa radnom dozvolom za Otvoreni  Balkan, podsetio je Čadež. 

Na planu otvaranja novih tržišta, radi se na sporazumima o slobodnoj trgovini u saradnji sa  Vladom i resornim ministarstvom. Pregovori sa Egiptom su završeni, očekuje se da sporazum bude potpisan u narednih nekoliko sedmica. 

Na sednici Skupštine PKS usvojen je Izveštaj o radu za 2023. godinu i druge odluke važne za funkcionisanje jedinstvenog komorskog sistema.

Paralelno sa Skupštinom PKS održana je i 17. sednica Upravnog odbora PKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRUGAČIJE I NIJE MOGLO: Nikola Jokić napravio incident na okupljanju košarkaša Srbije