Slobodna trgovina sa Egiptom otvara novu etapu saradnje

Novosti online

14. 07. 2024. u 12:15

Sporazum o slobodnoj trgovini koji je u Kairu potpisan u prisustvu predsednika dveju država, Aleksandra Vučića i Abdel Fatah al-Sisija, otvara novu etapu privredne saradnje Srbije i Egipta i omogućiće srpskim privrednicima da profitabilnije i konkurentnije posluju ne samo na egipatskom nego i na tržištu čitave Afrike, istakao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Слободна трговина са Египтом отвара нову етапу сарадње

Foto: PKS

On je zahvalio političkim liderima, jer stvaraju uslove da privreda uspešnije posluje. „Velike su stvari pred nama, veliki ugovori su sada mogući, kako u oblasti poljoprivrednog, prehrambenog sektora, tako i u oblasti novih tehnologija, zajedničkih projekata i investicija u  građevinarstvu, automobilskoj, hemijskoj, farmaceutskoj industriji...“, naglasio je predsednik PKS uoči Poslovnog foruma u Kairu, koji se održava u okviru dvodnevne posete državno privredne delegacije Srbije Egiptu.

Ukazao je da su kompanije iz Srbije sa egipatskim partnerima počele da rade na zajedničkim projektima i pre Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je omogućio finalizaciiju saradnje i konkretnih poslova.

„Već u septembru očekuje se otvaranje zajedničke proizvodnje domaće kompanije Sigma i egipatskog partnera u oblasti proizvodnje dezinfekcionih sredstava.  Niška Neomedika takođe kreće do kraja godine sa fabrikom reagenasa za medicinske svrhe, a Eliksir iz Prahova radi na velikom projektu saradnje sa egipatskim partnerima u oblasti prerade fosfatne rude za potrebe automobilske industrije“, naveo je Čadež.

Podsetio je da Egipat ima sporazume o slobodnoj trgovini sa gotovo svim zemljama na afričkom kontinentu, kao i da zahvaljujući razrađenom logističkom habu za čitavu Afriku, srpskim proizvođačima neće biti skupo da sa egipatskog tržišta izvoze na čitav afrički kontinent.

 Predsednik PKS tokom posete Egiptu, sastao se i sa Ahmedom el Vakilom, predsednikom Federacije egipatskih komora, Ala Ezom, generalnim sekretarom Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih privrednih komora i Abdel Azizijem al Gamalom, direktorom El Sevedi grupe za Evropu, jednom od najvećih egipatskih kompanija koja posluje u različitim oblastima. 

„Kompanija El Sevedi koja je gradila čitav novi Kairo, zainteresovana je za velike investicije u Srbiji i saradnju sa firmama u oblasti građevinarstva i proizvodnje auto delova, što je važno da bismo pojačali kapacitete i unapredili našu industriju“, rekao je Čadež.

Foto: PKS

Aleksandar Kolić, izvršni direktor za finansije firme Sigma Crvenka ističe da su se potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Egipta stvorili uslovi da finalizuju zajednički projekat sa partnerom iz Egipta u oblasti proizvodnje dezinfekcionih sredstava. „Radi se o zajedničkoj kompaniji koja treba da bude joint venture poduhvat, a otvorila su nam se i vrata za potencijalni izvoz tehnologije za tretman i dezinfekciju pijaće vode“, ukazao je Kolić, navodeći da će prvi izvoz krenuti u septembru.

Generalni direktor Inmold grupe Slobodan Janković ističe da ta kompanija koja se uglavnom bavi proizvodnjom opreme za proizvodnju ambalaže za hranu, posluje na tržištu Egipta od 2014. godine, kao i da već godinama uspešno rade u Tunisu, Nigeriji, južnoj Africi...

Uoči Poslovnog foruma Srbija-Egipat, na kojem učestvuje oko 50 kompanija iz Srbije i oko 60 egipatskih, održan je i sastanak predstavnika PKS sa privrednicima i predstavljene mogućnosti poslovanja na egipatskom tržištu, a  razmenjena su i iskustva domaćih firmi koje već imaju partnere u Africi..

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Egipta u 2023. godini iznosila je 88, 3 miliona dolara, od čega je naš izvoz bio vredan 41,7, a uvoz 46,6 miliona dolara.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Novak Đoković ovo nije doživeo sedam godina