Srbija se predstavlja na Olimpijadi kroz Srpsku kuću u Parizu

Novosti online

19. 07. 2024. u 14:34

OD 27. jula do 11. avgusta Srbija će, prvi put tokom Olimpijskih igara, osim sportskih dostignuća predstaviti i svoje privredne, turističke i kulturne potencijale kroz projekat „Srpske kuće“.

Србија се представља на Олимпијади кроз Српску кућу у Паризу

Foto: Dušan Jovović

Nacionalna kuća biće smeštena u Teatru La Vilet u Parku nacija, uz nacionalne kuće Francuske, Indije, Meksika i Holandije, a posetioci „ Srpske kuće“ moći će da se upoznaju sa bogatstvom srpske kulture, istorije i nauke kroz multimedijalnu izložbu "Koreni" i kroz niz promotivnih događaja, rekao je Mladen Đorić, direktor projekta " Srpske kuće".

- Projekat Srpske kuće nastao je na inicijativu Privredne komore Srbije, a realizuje se uz pomoć Vlade Srbije, Turističke organizacije Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, Ambasade Srbije u Parizu, nekoliko muzeja i arhiva. On podrazumeva da će naša zemlja za vreme trajanja Olimpijskih igara, u Parizu pored sportista, imati prezentaciju kulturnih, turističkih, privrednih potencijala, a biće predstavljen i Beograd kao domaćin specijalizovane izložbe EXPO2027 - rekao je Đorić.

Foto: Dušan Jovović

Kako ističe, centralna izložba u Srpskoj kući biće izložba Koreni, koju je osmislio umetnik, Dušan Jovović.

- Želimo da kroz specijalizovanu izložbu prezentujemo našu kulturu i tradiciju. Najmodernijom tehnologijom oživećemo zidove teatra La Vilet, prezentovaćemo našu istaknutu slikarku Nadeždu Petrović kao i radove Nikole Tesle, Milutina Milankovića - istakao je Đorić.

Poslovni forum Srbija- Francuska koji organizuje Privredna komora Srbije biće održan 31. jula u saradnji sa MEDEF-om, najpoznatijim francuskim udruženjem preduzetnika i poslovnom asocijacijom Biznis Frans. Tada će više od 70 srpskih i francuskih kompanija imati priliku da razgovaraju o mogućnostima buduće poslovne saradnje. U fokusu foruma su sektori poljoprivrede, IT-a i građevine, a srpsku privrednu delegaciju činiće 30 kompanija iz ovih sektora dok se očekuje učešće oko 40 kompanija iz Francuske, ističe Đorić.

Foto: Dušan Jovović

Prvi avgust rezervisan je za Turističku organizaciju Srbije i prezentovanje turističkih i enogastronomskih potencijala naše zemlje, a kako ističe Đorić, poseban ugođaj za posetioce kuće biće degustacija tradicionalnih srpskih jela i pića koja će pripremati i prezentovati udruženje mladih kuvara, Junior Chef’s Club. Drugog avgusta široj publici biće prezentovana specijalizovana izložba EXPO2027 i ono što očekuje Beograd u 2027. godine, rekao je on i pozvao sve koji u vreme trajanja Olimpijade budu u Parizu da posete Srpsku kuću.

Kroz dokumentarni materijal Arhiva Jugoslavije, posetioci će imati priliku da vide istorijske momente olimpijskih uspeha.

- Biće to prvi put da će se ovakvi materijali prikazuju javnosti, a posetioci će imati prilike da se upoznaju sa svim dobitnicima medalja koje su osvojene za našu zemlju na Olimpijskim igrama. Ovi materijali uključuju hiljade artefakata vezanih za dosadašnja učešća Jugoslavije, odnosno Srbije kao pravnog sledbenika bivše države na olimpijskim igrama. Posetioci će imati priliku da vide retke fotografije, video snimke i druge artefakte koji osvetljavaju našu sportsku istoriju i kulturno nasleđe - ističe Đorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)