ČADEŽ: Dogovor Srbije i EU - prilika za novo poverenje

Novosti online

23. 07. 2024. u 14:13

MEMORANDUM o razumevanju između Evropske unije (EU) i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima i početak proizvodnje električnog automobila „Fijat Grande Panda" u Kragujevcu, prilika je za uspostavljanje novog poverenja u Srbiji, regionu i sa EU, zasnovanog na zajedničkim ekonomskim interesima i činjenicama, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

ЧАДЕЖ: Договор Србије и ЕУ - прилика за ново поверење

Foto: Printskrin

- Ne samo što će Memorandum sa EU, proizvodnja „električne pande“, planirana izgradnja "mega" fabrika za baterije i širenje mreže punjača duž puteva u zemlji, omogućiti razvoj povezanih privrednih delatnosti, nego će i osnažiti region da se ujedini i nastupa kao „jedan igrač“ - izjavio je Čadež gostujući na TV Pink.

- Sporazum sa EU omogućava da uspostavite poverenje, a sledeće poverenje treba da bude regionalno, jer je ceo region bogat retkim mineralima namenjenim za proizvodnju zelene energije. Sada imamo novu šansu da razgovaramo o činjenicama i da kao region budemo jedan igrač - ukazuje predsednik PKS.

Napominje da su Memorandum sa EU i proizvodnja električnih automobila strateški koraci koji će Srbiju pogurati deceniju unapred u smislu ekonomskog razvoja.

Kaže da nakon ovih značajnih odluka države u kontekstu privrednog razvoja, sledi otvaranje „mega“ fabrika za proizvodnju baterija, a da u takve projekte ulaze ogromne automobilske korporacije.

PKS i njen Centar za Cirkularnu ekonomiju, dodaje, radi na projektima koji se tiču upotrebe vodonika i njegovoj primeni u industriji, a u saradnji sa Savezom za vodonik iz Nemačke.

- Postaćemo zemlja koja je od presudnog značaja za zelene tehnologije u Evropi. Već sada svaki treći vetrogenerator u Evropi dolazi iz Subotice - navodi Čadež.

Sve to, kaže, omogućiće da Srbija i region brže postanu, prvo deo jedinstvenog ekonomskog tržišta Evropske unije, a zatim i njene punopravne članice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI Nova zabrana - ovi ruski špijuni i saboteri ne mogu na Olimpijske igre Pariz 2024!