PRVA DOMAĆA FABRIKA KOJA PROIZVODI PELET IZ SOLARNE ENERGIJE: „Čuvarkuća“ iz Petrovca na Mlavi greje kao Sunce

Novosti online

13. 09. 2024. u 09:00

Prva srpska fabrika ekološkog peleta proizvodenog iz obnovljivih izvora energije „Eko Step pellet“ iz Petrovca na Mlavi, jedinstven je primer kompanije u istočnoj Srbiji, koja kupljena iz stečaja pre sedam godina, danas postiže vrhunske poslovne rezultate poštujući visoke ekološke standarde proizvodnje, šireći mrežu svojih poslovnih partnera i potrošača u zemlji i svetu.

ПРВА ДОМАЋА ФАБРИКА КОЈА ПРОИЗВОДИ ПЕЛЕТ ИЗ СОЛАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ: „Чуваркућа“ из Петровца на Млави греје као Сунце

Foto: Boban Ristić

Zahvaljujući strogim standardima kojih se pridržava u proizvodnji, domaći pelet od 100 odsto bukovog drveta, ovenčan je žigom „Čuvarkuća“, potvrdom izuzetnog kvaliteta i domaćeg porekla, koji dodeljuje Privredna komora Srbije (PKS).

Foto: Boban Ristić

Kompanija „Eko Step pellet“ se nalazi u Petrovcu na Mlavi u Braničevskom okrugu, gradu okruženom mnogobrojnim potocima, rečicama, šumama, smeštena na pitomoj severozapadnoj padini homoljskih planina, u plodnoj ravnici Stig i bogatoj dolini Mlave.

Na 9,5 hektara površine, uz pomoć energije dobijene od Sunca, fabrika proizvodi isključivo sertifikovani pelet A2 klase na savremenoj automatskoj tehnološkoj liniji italijanskog proizvođača "Construzioni Nazzareno".

Foto: Boban Ristić

„Ako se vratimo unazad tri godine, u jednoj godini smo investirali više od 1.200.000 evra u postavku solarne elektrane koja se nalazi na krovovima naših poslovnih objekata. To nam omogućava da proizvodimo potpuno ekološki pelet“, kaže Svetlana Božinović, direktorka firme „Eko Step pellet“.

Foto: Boban Ristić

Svetlana Božinović, direktorka firme „Eko Step pellet“

Solarna elektrana je kapaciteta 1MW za sopstvene potrebe sa mogućnošću povrata viškova u javnu distributivnu mrežu, čime je postala po zakonu „kupac – proizvođač“ električne energije.

Izvoze pelet na tržišta Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, ali su, kaže Božinović, pre svega usmereni na domaćeg potrošača koji dobija kvalitetan i prepoznatljiv proizvod srpskog porekla.

- Ponosni smo na žig Čuvarkuća koji se nalazi na svim našim paletama“ - ističe ona.

Svako ko koristi pelet za zagrevanje svog doma ili poslovnog objekta zna koliko je važno da se na vreme obezbedi kvalitetan ekološki energent.

Foto: Boban Ristić

Zato je „Eko Step pellet“ pokrenuo ekološku akciju u vidu nagradne igre za kupce peleta, koja traje do 20. decembra. Moguće je osvojiti bukov pelet, usisivač za pepeo, nagradne vaučere za boravak u hotelu „Ramonda“, električne trotinete ali i hibridni automobil „Fijat 500“.

Foto: Boban Ristić

Brojka: Kapacitet fabrike 35.000 tona peleta godišnje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?