ČAK TREĆINA IDE U IZVOZ: Na teritoriji Srbije godišnje se napravi i do 150.000 tona konditorskih proizvoda

Ј. Су. - С. Б.

03. 01. 2021. u 15:41

U SRBIJI se godišnje proizvede između 120.000 i 150.000 tona konditorskih proizvoda, poput čokolada, keksa, dvopeka i kolača, a trećina srpskih slatkih i slanih "delikatesa" plasira se van granica naše zemlje.

ЧАК ТРЕЋИНА ИДЕ У ИЗВОЗ: На територији Србије годишње се направи и до 150.000 тона кондиторских производа

Arhiva

Konditorska industrija predstavlja zdravi deo prehrambene industrije Srbije, sa dugogodišnjim kvalitetnim snabdevanjem domaćeg tržišta, ali i konstantnim prisustvom na ino-tržištima.

- Kapaciteti ove grane prehrambene industrije su veći od domaćih potreba, a oko jedne trećine godišnje proizvodnje ide u izvoz - navode u Privrednoj komori Srbije. - Zasada, najveće izvozno tržište su i dalje republike bivše SFRJ.

Proizvodnja konditorskih proizvoda kreće se od 120.000 do 150.000 tona godišnje. U prvih devet meseci 2020. godine proizvodnja slanog peciva (krekeri, slani štapići, perece) veća je za 12,5 odsto, proizvoda od čokolade za 18,8 odsto, krem-proizvoda 22,2 procenta, a bombona nešto više od jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine. Sektor proizvodnje biskvita i čokolada beleži pad od 21,4 i 1,4 odsto, u prvih devet meseci 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CEO SVET SE SMEJE ZVEZDINOM GOLU, ALI... Evo zašto loše nacrtana VAR linija nije poništila pogodak za pobedu na Gibraltaru