ENERGETSKA KRIZA TRESE REGION: Snežne padavine mogu da pogoršaju situaciju - U Srbiji cena struje miruje do kraja grejne sezone

Novosti online

11. 11. 2021. u 10:07

VLADA Severne Makedonije proglasila je energetsku krizu u snabdevanju zemlje strujom na 30 dana zbog mogućih nestašica.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА ТРЕСЕ РЕГИОН: Снежне падавине могу да погоршају ситуацију - У Србији цена струје мирује до краја грејне сезоне

Foto: D. N.

Vanrednu situaciju u energetici uvela je pre mesec dana i Albanija. Ceo region mogao bi da se suoči sa manjkom električne energije s obzirom na to da se najavljuju obilne snežne padavine.

U elektroenergetskom sistemu Severne Makedonije proizvodnja struje je smanjena jer je najveći domaći proizvođač termoelektrana "Bitola" zbog kvara obustavila rad. Zasada nema restrikcija, deo potrošnje se pokriva iz uvoza i povlačenjem struje iz evropske mreže.

- Proglašavamo stanje krize u snabdevanju električnom energijom. Tom odredbom utvrdili smo uslove, kriterijume i mere u slučaju energetskog kriznog stanja, kao i obaveze koje iz toga proizlaze - kaže Krešnik Bekteši, ministar ekonomije Severne Makedonije.

- Znalo se da je situacija alarmantna još pre 5-6 meseci i da je bilo potrebno blagovremeno reagovati i uvesti odgovarajuće mere da se zemlja spase iz situacije u kojoj se nalazimo - ističe Đorđi Manaskov iz Privredne komore Severne Makedonije.

Energetska kriza trese i Albaniju koja zavisi od uvoza struje. I u Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori preduzimaju mere, a od Nove godine u Bugarskoj najavljuju poskupljenje struje za građane.

Građani u Srbiji mogu da odahnu – obećano je da će cene za njih mirovati do kraja grejne sezone. Snabdevanje naše zemlje je stabilno zahvaljujući domaćoj proizvodnji, a EPS deo struje obezbeđuje i iz uvoza dok se ne završi remont Bloka B1 u TENT-u.

- Struje ima dovoljno, način na koji Elektroprivreda Srbije u ovom trenutku uvozi struju, imaju koliko ja znam tu vrstu redovnog uvoza. Spremni jesmo. Prati se situacija i ja se nadam da ćemo moći da odgovorimo izazovima koji jesu ispred nas - napominje Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Inače, na uvoz struje se dugoročno ne sme oslanjati. U bilo kakvim vanrednim okolnostima ugovore za izvoz zemlje mogu da stave van snage i zatvore granice za prenos struje, jer su obavezne da prvo pokriju svoje nacionalne potrebe.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!