ZADUŽENJE NAM RASTE 7,5 MILIONA DNEVNO: Stanovništvo i privreda trenutno duguju više od 26,3 milijarde evra

B. Ca.

14. 12. 2021. u 11:00

ZAJEDNIČKI dug stanovništva i privrede prema bankama prestigao je na kraju novembra cifru od 26,3 milijarde evra. Samo za mesec dana zadužili smo se oko 32 milijarde dinara ili približno 272 miliona evra. U proteklih pola godine svakog dana naši ljudi i firme zajmili su od banaka oko 7,5 miliona evra.

ЗАДУЖЕЊЕ НАМ РАСТЕ 7,5 МИЛИОНА ДНЕВНО: Становништво и привреда тренутно дугују више од 26,3 милијарде евра

Arhiva

Poslednji kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije pokazao je da se do kraja prethodnog meseca stanovništvo zaduženo 42 odsto ukupnog duga - 11,1 milijarde evra. Više od polovine duguje privreda oko 14,6 milijarde, a preduzetnici još oko pola milijarde evra.

- Za mesec dana dug je porastao za oko jedan odsto, a od prošle godine to je povećanje od 8,9 procenata - podatak je izveštaja UBS. - Stanovništvo i preduzetnici su se zadužili više od 10 odsto, a preduzeća 7,7 procenata.

Prema vrstama kredita, za godinu dana ubedljivo su najviše porasle potrošačke pozajmice - 25 procenata. Na osnovu njih iznos duga je oko 191 miliona evra, ali je samo godinu dana ranije bio za oko 30 miliona manji.

Najveći udeo u celokupnom dugu, ipak, zauzimaju gotovinski krediti. Trenutno se otplaćuje oko pet milijardi evra preko ovih zajmova. Malo manje - 4,6 milijardi evra iznosi dug po stambenim kreditima, koji za godinu dana zauzimaju vicešampionsko mesto po skoku - za 16,7 procenata porastao je za godinu dana. Nisu zanemarljivi ni krediti koje uzima poljoprivreda, koji takođe iz godine u godinu rastu, a naročito u mesecima posle korone. Na kraju prethodnog meseca taj dug je bio oko 672,2 miliona evra.

- Ukupno učešće docnje u dugu za bankarske kredite 30. novembra je bilo 3,2 odsto, dok je na isti dan 2020. godine bilo 3,6 procenata - stoji u Izveštaju. - Udeo docnje kada su u pitanju pozajmice pravnih lica je 3,6 procenata, preduzetnika - 3,5 procenata, a stanovništva 2,6 odsto. Udeo docnje u ostatku duga kod lizing ugovora je 5,2 odsto. Najviše se kasni u pokrivanju minusa na računu, gde je u docnji 11,2 odsto duga.

U MINUSU TRI ODSTO RAČUNA

ZA oko pet procenata porastao je i broj tekućih računa kojih je na kraju prošlog meseca bilo više od 8,3 miliona. Njih je otvorilo 5,6 miliona klijenata banaka. Broj računa koji su skliznuli u nedozvoljeni minus je 241.886, a 42.185 dinara je prosečan iznos dozvoljenog prekoračenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a