ODLUČUJU O RIO TINTU: Premijerka Ana Brnabić zakazala sednicu Vlade Srbije

Novosti online

19. 01. 2022. u 16:43

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić sazvala je za sutra u 17h sednicu Vlade, a glavna tema biće sudbina Rio Tinto u Srbiji!

ОДЛУЧУЈУ О РИО ТИНТУ: Премијерка Ана Брнабић заказала седницу Владе Србије

Foto Tanjug

Premijerka će se nakon toga u 18 sati obratiti medijima.

Podsetimo, premijerka je juče izjavila da Rio Tinto za nekoliko nedelja neće biti u Srbiji.

- Meni je važno šta žele ljudi u Srbiji. Uskoro će isteći dozvole izdate Rio Tintu, mi ćemo ukinuti prostorni plan u koji je unet projekat "Jadar" i to je to. Rio Tinto je nasleđeni projekat i aktuelna vlast nema ništa sa tim - rekla je premijerka.

Ona je navela da je bivša vlast 2006. izmenila Zakon o rudarstvu na takav način da su uveli kontinuitet, odnosno da onaj ko je dobio pravo da istrražuje ima ekskluzivno pravo na eksploataciju.

- Pre toga to nije bilo tako. Država bi raspisivala tender, tako da bi pravo na ekspoataciju dala onima od koje država ima najviše koristi - objasnila je premijerka.

Pored toga, ona je kao jedan od ključnih dokumenata navela i Sporazum o zaštiti međusobnih ulaganja koji je Srbija potpisala sa Velikom Britanijom 2002., a koji je stupio na snagu dve godine kasnije.

- Taj sporazum je šala, jer Velika Britanija nema ulaganja u Srbiju sem Rio Tinta, a Srbija nema nikakva ulaganja u Velikoj Britaniji - ocenila je predsednica vlade.

BONUS VIDEO - BRNABIĆ ZA SI EN EN: Novak Đoković nije antivakser, podržao vakcinaciju tenisera u Beogradu

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati