UVEĆANE PENZIJE STIŽU OD SREDE: Svi će dobiti povišicu od 5,5 odsto, poznato ko prvi dobija novac

Novosti online

26. 01. 2022. u 12:20

PENZIONERI iz kategorije samostalnih delatnosti prvi će dobiti januarsku penziju uvećanu za 5,5 odsto, a isplata će početi u sredu, 2. februara.

УВЕЋАНЕ ПЕНЗИЈЕ СТИЖУ ОД СРЕДЕ: Сви ће добити повишицу од 5,5 одсто, познато ко први добија новац

D.N.

Sa povećanjem od 5,5 odsto prosečna penzija u Srbiji će iznositi oko 31.000 dinara.

Prema kalendaru isplata u februaru samostalcima će isplata početi u sredu, i onima koji primanja dobijaju preko tekućih računa i korisnicima kojima penzije stižu na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima. Sledeći na redu za isplatu su vojni i poljoprivredni penzioneri koji penzije dobijaju preko tekućih računa, prenosi Blic.

NJima će primanja početi da pristižu 5. februara, a penzionerima ovih kategorija kojima penzije stižu na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima, dva dana kasnije, dakle 7. februara. Kao i obično, penzije će poslednji dobiti penzioneri iz kategorije zaposlenih.

Oni koji penzije dobijaju preko tekućih računa, penzije će dobiti 9. februara, a ostali dan kasnije.

Praktično, oni koji imaju veću penziju vrednosno će dobiti "deblju kovertu", ali najveći broj penzionera imaće u džepu između 825 i 1.100 dinara više. Do ove računice došli smo po osnovu činjenice da najveći broj penzionera u Srbiji (njih oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.

Oko 10.000 penzionera, koliko ih danas ima penziju od oko 30.000 dinara, od februara primaće oko 1.650 dinara više nego u decembru 2021.

 

Penzije rastu po švajcarskom modelu

Penzije će u ovoj godini, inače, rasti po švajcarskom modelu.

Takvo obračunavanje u Srbiji je stupilo na snagu u januaru 2020. godine, i to praktično znači usklađivanje rasta sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

„Švajcarska formula“, inače, bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006, kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, a u okviru tadašnjeg aranžmana MMF-a. Od tada su penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP-a preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

Svim penzionerima stiže i 20.000 dinara u februaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ŽELITE DA ODUŠEVITE SVOJE NAJMLAĐE: Nema boljeg izbora od ovog hotela u Bodrumu, a ništa manje se ni vi nećete oduševiti