PRED POREZNICIMA 2 MILIONA RAČUNA: Proradio novi kontrolni centar poreske uprave o svim transakcijama

S. BULATOVIĆ

14. 04. 2022. u 13:57

PRVA elektronska faktura prošla je juče kroz produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura.

ПРЕД ПОРЕЗНИЦИМА 2 МИЛИОНА РАЧУНА: Прорадио нови контролни центар пореске управе о свим трансакцијама

Foto Tanjug

Na njega se dosad prijavilo 1.768 firmi, a većina su, njih 1.398, korisnici javnih sredstava. Ministartsvo finansija podseća sve javne institucije i preduzeća da do 1. maja moraju da pređu na sistem e-faktura. Istu obavezu imaju i svi privatnici koji fakturišu obaveze javnom sektoru. Istog dana počinje i obaveza da se sav promet u Srbiji evidentira preko sistema e-fiskalizacije.

Ministar finansija Siniša Mali obišao je juče novi kontrolni centar Poreske uprave.

Iz njega će poreznici pratiti poslovanje poreskih obveznika u novom sistemu e-fiskalizacije. Trenutno pred očima poreznika izda se svakog dana po dva miliona računa. Kontrolna tabla pokazuje podatke koliko je obveznika fiskalizacije prešlo na novi model, koliko je njih prijavilo poslovne prostorije, koliko njih je dobilo bezbednosni element, pa i koliki ko ima promet po danu, nedelji, mesecu...

- Cela Srbija se vidi kao na dlanu, svi poreski obveznici i njihov promet se vide u realnom vremenu - rekao je ministar Mali.

- Upravo je to ono što smo želeli da postignemo kako bismo uveli red u fiskalizaciju.

Bliži se 1. maj, rok do koga su svi obveznici dužni da pređu na novi sistem. Oko 140.000 obveznika se prijavilo za novi sistem sa 200.000 maloprodajnih objekata odnosno lokacija. Isplaćene su subvencije za sve zahteve koji su stigli a to je oko 130.000 obveznika koji su dobili po 100 evra po maloprodajnom objektu i 100 po fiskalnom uređaju.

Onlajn fiskalizacija znatno olakšava posao poreznicima. Od 1. maja će u realnom vremenu moći da prate sve transakcije u zemlji. Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković objašnjava da će im to omogućiti napredniju analizu rizika.

- Nakon toga se rade razne analize i inspektori će ići u ciljane kontrole sa velikim brojem informacija o poreskom obvezniku i prodajnom mestu koje je predmet kontrole - rekla je Dragana Marković.

- Veliki broj obveznika se uključio u novu fiskalizaciju.

Kada je reč o elektronskim fakturama, sa prvim danom maja, obaveza važi za javni sektor, ali i privatnike koji im ispostavljaju račune. Produkciona verzija Sistema elektronskih faktura dostupna je na adresi efaktura.mfin.gov.rs. Oni koji se registruju preuzimaju sva prava i obaveze propisane Zakonom o elektronskom fakturisanju. Poslate i primljene elektronske fakture imaju svojstvo verodostojnih isprava.

- Registracija na produkcionoj verziji Sistema elektronskih faktura će se automatski preneti i na demo verziju tog sistema, u slučaju da nije otvoren nalog na novoj demo verziji - poručuju u Ministartsvu finansija.

- Nova demo verzija Sistema elektronskih faktura je dostupna na adresi demoefaktura.mfin.gov.rs. Sledeće sedmice organizujemo i završnu obuku "Primena sistema elektronskih faktura", za sve lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove.

Učesnici obuke će biti detaljno upoznati kako sa pravnim okvirom primene elektronskih faktura, tako i sa mogućnostima ažuriranog sistema elektronskog fakturisanja, načinom korišćenja, te najčešćim scenarijima za slanje i prijem.

ROKOVI ZA PRIVATNIKE

MINISTARSTVO finansija poručuje da će zahvaljujući e-fakturama, od 1. maja, poslovanje sa državom postati ekonomičnije i sigurnije. Sledeći koji su u obavezi da primaju i čuvaju elektronske fakture su - privatnici. Subjekti privatnog sektora moraće da primaju i čuvaju elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora od 1. jula 2022. godine. Obaveza izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupa 1. januara 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države