VIŠE NEMA KO DA NOSI AJNCER: Ugostitelji i hotelijeri upozoravaju da sve teže pronalaze kvalitetne radnike
TURIZAM i ugostiteljstvo samo su jedne od grana koje poslednjih godina pate od manjka radnika. Samo tokom poslednje tri godine iz branše je izašlo najmanje 5.000 zaposlenih. Uoči letnje sezone, kada plaže u okolnim zemljama odvuku šankere, konobare, kuvare, spremačice i čistačice, ugostitelji strepe kako će im lokali uopšte raditi.

Foto P. Milošević
Sunčani dani napunili su bašte prestoničkih kafića, ali i lokala širom Srbije. Osoblja je, međutim, manje nego ikad.
- Veliki je problem sa radnom snagom - kaže Georgi Genov, predsednik Udruženja "Hores". - Samo od 2019. godine do sada otišlo je 5.000 ljudi iz branše. Mi ćemo imati taj problem sve dok ne uspemo da konobarima obezbedimo platu od 800 evra. I to zato što u Austriji mogu da zarade 1.600, u Italiji od 1.000 do 1.200, a u Nemačkoj od 1.600 do 1.800 evra.
Nije problem samo u kafićima. Radnike ne mogu da nađu ni hotelijeri. Najteže je naći kadar koji zna posao.
- Kada damo oglas, javi se dosta ljudi, ali teško možemo da odaberemo ono što nam treba - kaže Darko Tadić, direktor hotela "Rtanj" sa Kopaonika. - Podigli smo i cenu rada, ali verovatno idu u Crnu Goru i Hrvatsku i na kruzere. Ranije nam je bio problem da nađemo dobrog kuvara, ali ove godine kvalifikovanu radnu snagu imamo, ali smo teško dolazili do sobarica i čistačica. Nije nam jasno o čemu se radi, verovatno neće niko da radi te poslove. Letnja sezona će biti problem, jer su mnogi negde otišli da rade u inostranstvo.
Kako nam je rekao, očekuje se i da će deo radnika da se vrati nazad, jer u Nemačkoj ima viška i manja je potražnja.
Prvi čovek "Alko grupe" Mirljub Aleksić, objašnjava da nije teško naći radnika, već je nemoguće.
- Ugostitelji međusobno vrbuju radnike, obećavajući im često nešto što i ne ispune - govori Aleksić.
TEŠKO SE DOLAZI I DO BERAČA
SA sezonskim radnicima muku muče i poljoprivrednici. Malinari i kupinari već se pripremaju za predstojeću berbu.
- Više je faktora zašto imamo problem - kaže Dobrivoj Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije. - Ima i nas proizvođača koji beračima obećamo nerealne dnevnice, a na kraju im ne isplatimo. Ima i loših uslova i neljudskog ponašanja, pa se ti radnici više ne vraćaju. S druge strane, neće mnogo ljudi da rade ovaj posao, iako su lane dnevnice bile od 3.000 do 4.000 dinara. Ima i mladih koji bi radije da leže nego rade. Mora se radnicima obezbediti tri obroka, pristojan smeštaj. Mi već četiri godine ne menjamo ekipu.
Preporučujemo

KONOBARI NA IVICI: Ugostitelji najavili inicijativu za ocenu ustavnosti zabrane rada
06. 04. 2021. u 07:39

PRVA DUGOROČNA PROGNOZA STRUČNjAKA: Evo kada će pasti sneg u Srbiji i kakva zima čeka Evropu
PREMA prvim prognozama evropskih stručnjaka sa sajta Severe Weather Europe, zimu 2025/2026 obeležiće uticaj slabe faze La Ninje i verovatno slabiji polarni vrtlog. Ovo znači dinamičnije kretanje atmosferskog pritiska, što može omogućiti hladnije dane u Evropi, ali i u SAD i Kanadi.
13. 08. 2025. u 09:59

TRAMP U OGROMNOM PROBLEMU: Veliki peh pred sastanak sa Putinom na Aljasci
PREDSTOJEĆI sastanak između predsednika SAD Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina u petak na Aljasci dolazi u vreme kada u američkoj administraciji gotovo da nema iskusnih stručnjaka za Rusiju, piše Fajnenšel tajms.
13. 08. 2025. u 11:24

SRBIN ČUVAO KLINTONA: Bivši predsednik ostao zatečen - posle svađe saznao Ajkulino poreklo: "Osećao sam da mi ne može ništa" (FOTO)
ČOVEK koji je čuvao Madonu, princa Harija, Bijonse i Naomi Kembel potiče iz stare beogradske porodice.
14. 08. 2025. u 07:43
Komentari (9)