VIŠE NEMA KO DA NOSI AJNCER: Ugostitelji i hotelijeri upozoravaju da sve teže pronalaze kvalitetne radnike
TURIZAM i ugostiteljstvo samo su jedne od grana koje poslednjih godina pate od manjka radnika. Samo tokom poslednje tri godine iz branše je izašlo najmanje 5.000 zaposlenih. Uoči letnje sezone, kada plaže u okolnim zemljama odvuku šankere, konobare, kuvare, spremačice i čistačice, ugostitelji strepe kako će im lokali uopšte raditi.
Foto P. Milošević
Sunčani dani napunili su bašte prestoničkih kafića, ali i lokala širom Srbije. Osoblja je, međutim, manje nego ikad.
- Veliki je problem sa radnom snagom - kaže Georgi Genov, predsednik Udruženja "Hores". - Samo od 2019. godine do sada otišlo je 5.000 ljudi iz branše. Mi ćemo imati taj problem sve dok ne uspemo da konobarima obezbedimo platu od 800 evra. I to zato što u Austriji mogu da zarade 1.600, u Italiji od 1.000 do 1.200, a u Nemačkoj od 1.600 do 1.800 evra.
Nije problem samo u kafićima. Radnike ne mogu da nađu ni hotelijeri. Najteže je naći kadar koji zna posao.
- Kada damo oglas, javi se dosta ljudi, ali teško možemo da odaberemo ono što nam treba - kaže Darko Tadić, direktor hotela "Rtanj" sa Kopaonika. - Podigli smo i cenu rada, ali verovatno idu u Crnu Goru i Hrvatsku i na kruzere. Ranije nam je bio problem da nađemo dobrog kuvara, ali ove godine kvalifikovanu radnu snagu imamo, ali smo teško dolazili do sobarica i čistačica. Nije nam jasno o čemu se radi, verovatno neće niko da radi te poslove. Letnja sezona će biti problem, jer su mnogi negde otišli da rade u inostranstvo.
Kako nam je rekao, očekuje se i da će deo radnika da se vrati nazad, jer u Nemačkoj ima viška i manja je potražnja.
Prvi čovek "Alko grupe" Mirljub Aleksić, objašnjava da nije teško naći radnika, već je nemoguće.
- Ugostitelji međusobno vrbuju radnike, obećavajući im često nešto što i ne ispune - govori Aleksić.
TEŠKO SE DOLAZI I DO BERAČA
SA sezonskim radnicima muku muče i poljoprivrednici. Malinari i kupinari već se pripremaju za predstojeću berbu.
- Više je faktora zašto imamo problem - kaže Dobrivoj Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije. - Ima i nas proizvođača koji beračima obećamo nerealne dnevnice, a na kraju im ne isplatimo. Ima i loših uslova i neljudskog ponašanja, pa se ti radnici više ne vraćaju. S druge strane, neće mnogo ljudi da rade ovaj posao, iako su lane dnevnice bile od 3.000 do 4.000 dinara. Ima i mladih koji bi radije da leže nego rade. Mora se radnicima obezbediti tri obroka, pristojan smeštaj. Mi već četiri godine ne menjamo ekipu.
Preporučujemo
KONOBARI NA IVICI: Ugostitelji najavili inicijativu za ocenu ustavnosti zabrane rada
06. 04. 2021. u 07:39
SPREMNI SMO NA SPECIJALNU OPERACIJU: Vučić otkrio šta je plan ako se Rusi ne dogovore sa izabranim partnerima oko prodaje NIS
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić na sednici Vlade dao je predlog Vladi da ukoliko Rusi sa izabranim partnerima ne dogovore oko kupoprodaje NIS, da mi kao Srbija morao da ponudimo bolju cenu.
16. 11. 2025. u 17:11
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
NARODNA VEROVANjA: Kakva nas zima čeka ako je VEDRO na Đurđic
SRPSKA pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Đurđic, praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Đorđa iz Nikomidije (današnji Izmir) u Lidu, što je bilo ispunjenje njegove poslednje želje.
16. 11. 2025. u 17:05
Komentari (9)