POTRAŽNJA ZA SLATKIM ZRNOM: Širom Srbije prodavnice odlično snabdevene životnim namirnicama

E. V. N.

20. 05. 2022. u 09:24

PRODAVNICE širom Srbije odlično su snabdevene svim osnovnim životnim namirnicama, uverili su se reporteri "Novosti". Potražnja za šećerom je u maju je duplo veća u odnosu na isti mesec lane. U nekim mestima pojedini mali trgovci pokušavaju da doskoče Vladinoj uredbi o ograničivanju cena, pa ovu namirnicu u pakovanju od jednog kilograma pazare jeftinije u nekom megamarketu, a onda ga u svojoj radnji prodaju skuplje. Na tržištu dolazi i do apsurdnih situacija da je nabavna cena šećera u rinfuzu viša, nego upakovane namirnice.

ПОТРАЖЊА ЗА СЛАТКИМ ЗРНОМ: Широм Србије продавнице одлично снабдевене животним намирницама

Foto D. Miljković

Povremeno se dešava da se isprazne rafovi u marketima, ali potrošačima je teško objasniti da nije u pitanju nestašica. Kada je veća potražnja prodavci ne stižu da dopreme proizvode iz magacina i da ih slože. Pojedini trgovci su ograničili kupovinu šećera po potrošaču na dva do šest kilograma, a neki su samo to istakli kao preporuku. Ministarstvo poljoprivrede naglašava da su se pojavile netačne informacije u vezi sa navodnim nestašicama šećera.

- Snabdevanje šećerom potpuno je stabilno i na tržištu ga ima u apsolutno dovoljnim količinama - ističu u ovom ministarstvu. - Nadležna inspekcija će u cilju zaštite potrošača sprovesti pojačane kontrole. One će imati za cilj da se spreče bilo kakve zloupotrebe ili preprodaje kilogramskih pakovanja po cenama većim od dozvoljenih Uredbom Vlade o ograničavanju cene životnih namirnica.

U marketima u Beogradu kilogram šećera uglavnom košta 89,99 dinara. U nekim prestoničkim trgovinskim lancima pet kilograma šećera se, čak, prodaje povoljnije, iako za njega cena nije ograničena. Tako se ovo pakovanje može naći za 420 dinara, što znači da je kilogram 84 dinara. U niškom i leskovačkom kraju, pojedini trgovci ograničavaju količine ove namirnice po kupcu, odnosno po računu, od dva do šest kilograma. U većim trgovinskim lancima samo je istaknuta ta molba.

U gradu na Nišavi, primetne su i velike razlike u cenama kod različitih trgovaca. Tako u jednom poznatom magamarketu kilogram šećera košta 82,99 dinara, ali se u Vlasotincu u "Šarić trgovinama" prodaje za 135 dinara. U jednom velikom trgovinskom lancu kažu da se dešava da jedan kupac pazari svu količinu koja im je u normalnim okolnostima dovoljna za jedan dan, a da nemaju pravo da ga spreče u tome. Predrag Stojanović, vlasnik trgovinske i konditorske kompanije kaže da je apsurd da je trenutno šećer u rinfuzu skuplju nego upakovan na kilo. Šećerane prvi prodaju za 115 do 120 dinara, dok se jeftiniji ali upakovan teško se nabavlja, tek minimalne količine.

Leskovački marketi su dobro snabdeveni svim osnovnim životnim namirnicama. Zaposleni kažu da, zbog veće potražnje, povremeno ostaju bez šećera, dok su rafovi sa više različitih tipova brašna i vrsta jestivog ulja stalno puni. Prodavci u nekoliko megamarketa ukazuju da je kupovina povećana uglavnom zbog pčelara koji u ovo vreme njime prehranjuju pčele, dok građanima poručuju da nema potrebe da stvaraju zalihe, jer u magacinama ima dovoljno robe koja im svakodnevno pristiže. U pirotskom kraju nema ograničenja kupovine osnovnih životnih namirnica. Tako je i u Zrenjaninu, potrošači pazare koliko im volja. U jednom marketu u centru grada ističu da im se iz centralnog magacina roba svakodnevno doprema i da su rafovi puni.

RAFOVI PUNI

U POJEDINIM trgovinskim lancima u Beogradu potražnja za šećerom je duplo veća u odnosu na april i poredeći sa istim mesecom prošle godine. Zanimljivo je da se ova namirnica sada manje kupuje nego u maju 2020, kada su u jeku pandemije, građani umeli i da opustoše rafove.

- - Zovu nas da pitaju da li ima šećera. Mi nemamo nikav problem da zadovoljimo tražnju, rafovi su puni, potrošači ne treba da prave zalihe - objašnjavaju u jednom megamarketu.

DOVITLjIVI LESKOVČANIN

PROBLEM sa nabavkom šećera u standardnom pakovanju od jednog kilograma jedan od leskovačkih regionalnih trgovinskih lanaca prevazišao je tako što je prepakovao šećer koji nabavlja u džakovima od po 50 kilograma koga na tržištu ima u dovoljnim količinama. Šećer u džakovima je uvek bio jeftiniji, ali je sada skuplji, jer njegova cena nije ograničena, pa u maloprodaji košta 109,5 dinara za kilogram.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)