SRBIJA POTPUNO FINANSIJSKI STABILNA: Ministar Mali razgovarao sa predstavnicima MMF o povećanju penzija

Novosti online

17. 06. 2022. u 17:09

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom, sa kojom je razgovarao o predlogu budućih fiskalnih pravila, a poseban akcenat stavljen je na povećanje penzija i izmenu švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

СРБИЈА ПОТПУНО ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА: Министар Мали разговарао са представницима ММФ о повећању пензија

Foto Novosti


Mali je govorio o uvođenju „švajcarske formule plus“, kojom se predviđa rast penzija usklađen sa rastom zarada u privredi.

Ministar finansija je istakao da je udeo penzija u BDP-u u Republici Srbiji 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a da se pri tome ne ugrozi održivost javnih finansija.

-Ideja nam je da ukoliko je udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, imamo pravo na vanredno usklađivanje. Ako su penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da se usklađuju sa rastom prosečnih zarada u privredi, ako su između 10,5 i 11 odsto da bude švajcarska formula, a da iznad 11 odsto, da ih usklađujemo sa inflacijom, naveo je ministar Mali.

On je rekao da je Srbija potpuno finansijski stabilna, te da ima novca za najavljeno rekordno povećanje penzija između 18 i 20 odsto, i da je ideja da penzije budu usklađene u dva navrata – u oktobru ili novembru, i u januaru.

Inače, uz konsultacije sa stručnim timom MMF-a, treba da bude usvojeno novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost. Dobro dizajniran set fiskalnih pravila je od ključne važnosti za održavanje fiskalne discipline i učvršćivanje fiskalne odgovornosti. Osim pravila o deficitu i dugu, ograničenja rashoda za plate i penzije, fiskalnim pravilima utvrđuju se i vanredne okolnosti u kojima pravilo može privremeno biti suspendovano ili odloženo, kao i aktivnosti koje se preduzimaju u situaciji kada fiskalno pravilo nije ispoštovano.

Razgovori sa MMF-om će biti nastavljeni, kako bi se našlo najoptimalnije rešenje za očuvanje fiskalne stabilnosti, u uslovima svetske ekonomske krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)