EPS PREDVODI GUBITAŠE: Državna preduzeća u minusu od 21,4 milijarde dinara

S. B.

29. 06. 2022. u 08:00

PRVI presek pokazuje da bi javna preduzeća i ove godine mogla poslovati sa gubitkom. Na kraju prvog kvartala, njihov ukupan rezultat je minus od 21,4 milijarde dinara.

ЕПС ПРЕДВОДИ ГУБИТАШЕ: Државна предузећа у минусу од 21,4 милијарде динара

Foto Tanjug

Zasad od konačnog, sem rezultata tokom većeg dela godine, razlikuju se i po tome što "Putevi Srbije" troškove amortizacije knjiže tek na kraju decembra. Prošle godine ove firme završile su u minusu od 10 milijardi dinara. Godinu pre, 2020. poslovale su sa profitom od 15,2 milijarde dinara.

I ove godine nisu svi počeli loše. "Srbijagas" je za tri meseca ostvario profit i 6,9 milijardi dinara, a plan je bio 2,57 milijardi dinara. "Elektromreža Srbije" je upisala dobitak od 2,36 milijardi dinara, a u planu stoji nepuna milijarda. "Skijališta Srbije" su profitirala milijardu, a mislili su da će zaraditi 747 miliona dinara. "Pošta Srbije" je u plusu od 689 miliona dinara, a planirala je manjak od 709 miliona dinara. I "Železnice Srbije" su, umesto minusa od 67,7 miliona, isposlovale plus vredan 75,4 miliona dinara. U prvom kvartalu tekuće godine dobit je ostvarilo 20 preduzeća u ukupnom iznosu od 11,6 milijardi, dok je planom očekivana dobit od 3,7 milijardi dinara.

Ubedljivo najveći gubitak u prva tri meseca ima "Elektroprivreda Srbije", koja je u manjku 29,7 milijardi dinara. Sledeća je "Elektrodistribucija Srbije" čiji je minus oko milijarde, mada su na taj iznos i računali poslovnim planom. "Infrastruktura železnice" je u gubitku oko 726 miliona dinara, a očekivali su manjak od 1,7 milijardi dinara. I ostali "gubitaši" su takav rezultat i predvideli planom poslovanja.

SVAKI DESETI DINAR OD DRŽAVE

UKUPNA imovina republičkih javnih preduzeća na kraju 2021. godine iznosila je 3.185 milijardi dinara. Svaki deseti dinar, pa i koji preko, prihoda jvanih preduzeća - stiže od države.

- U 2021. godini subvencije su činile 11,4 odsto ukupnih prihoda javnih preduzeća - vidi se u Fiskalnoj strategiji. - Određene subvencije imaju kapitalni karakter, kao što su subvencije za JP "Putevi Srbije", koje su namenjene rekonstrukciji putne infrastrukture.

Od dobiti javnih preduzeća u 2021, ove godine biće u budžet uplaćeno je 7,9 milijardi dinara.

- Poslovanje javnih preduzeća predstavlja značajan izvor fiskalnih rizika, kako na strani budžetskih prihoda, tako i na strani rashoda - napominje se u Fiskalnoj strategiji.

- Javna preduzeća se u poslovanju suočavaju sa brojnim problemima, od naplate potraživanja, do redovnog izmirivanja obaveza prema poveriocima, državi i zaposlenima. Država kao osnivač i njihov jedini vlasnik odgovorna je za poslovanje i njihovo je poslednje utočište u slučaju nelikvidnosti. Ove državne firme zapošljavaju 69.000 ljudi i u njihovim je rukama dobar deo imovine srpske privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!