TRAŽE VIŠU CENU SUNCOKRETA I JEFTINIJI DIZEL: Poljoprivrednici juče protestnom vožnjom blokirali puteve i mostove

E. V. N.

10. 08. 2022. u 06:20

POLjOPRIVREDNICI širom Srbije organizovali su juče protestnu vožnju, ali i dvočasovnu blokadu puteva i mostova.

ТРАЖЕ ВИШУ ЦЕНУ СУНЦОКРЕТА И ЈЕФТИНИЈИ ДИЗЕЛ: Пољопривредници јуче протестном вожњом блокирали путеве и мостове

Foto D. N.

Traže veću otkupnu cenu suncokreta, ali i da se poveća količina goriva, koje može da se sipa po povlašćenoj ceni, na agrokartici, na svim pumpama, a ne samo na NIS.

Nezadovoljni ratari istakli su da je stanje u poljoprivredi "očajno". Insistiraju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a gorivo za jesenje radove da mogu da pazare po ceni od 170 dinara na svim pumpama. Zahteva se i da budu oslobođeni od akciza na gorivo za prolećnu setvu.

Zemljoradnici iz Pančeva i okoline, juče su vožnjom traktora po ulicama grada kraj Tamiša, izrazili svoje nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene suncokreta. "Dolovačke paore" na ovakav potez prinudila je alarmantna situacija po proizvođače. Sada kada je zbog suše rod suncokreta prepolovljen, otkupljivači nude tek nešto više od 50 dinara za kilogram.

Foto Z. Grumić

Članovi Udruženja poljoprivrednika "Stig" blokirali su most na Velikoj Moravi kod Požarevca. Traže da suncokret bude najmanje 90 dinara za kilogram. Tvrde i da nisu zadovoljni pregovorima sa Ministarstvom poljoprivrede, zbog čega su nastavili sa protestima, pa im je ovo četvrti po redu.

- Došlo je vreme žetve - rekao je Nenad Savić, predsednik UP "Stig".

- Ljudi su se zadužili po 128 dinara, a sada treba da se razduže na 60 dinara, koliko iznosi trenutna cena. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se ili još više zadužimo i uđemo u još veće kredite ili da propadnemo.

Protestnoj vožnji nezadovoljnih ratara priključili su se i poljoprivrednici Stare i Nove Pazove. Oni su vožnjom ulicama hteli da skrenu pažnju na njihove goruće probleme.

Oko 20 traktorista okupilo se kod benzinske pumpe na putu između Stare Pazove i Inđije, a zatim su mirnom vožnjom krenuli prema Batajnici.

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je juče predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na razgovor sa njihovim predstavnicima o svim iznetim temama.

- Zaposleni Ministarstva kao i do sada će uvek biti na raspolaganju svim poljoprivrednicima, spremni da odu u bilo koje mesto koje predlože, kako bismo dalje nastavili da zajedno rešavamo sve probleme u ovoj oblasti - rečeno je u resornom ministarstvu.

BLOKADA ISPRED POKRAJINSKE VLADE

RATARI iz Srbobrana, Turije, Čeneja i drugih južnobačkih mesta stigli su svojim traktorima u Novi Sad i parkirali ih u centru grada, ispred zgrade Pokrajinske vlade.

- Mirno ćemo ovde da sedimo i da čekamo ministra poljoprivrede da dođe i da nam se obrati - izjavio je Đorđe Grujić, poljoprivrednik iz Srbobrana.

- Da popričamo, ako je državi u interesu da poljoprivrednik opstane i da hrani Srbiju. Ministra čekamo do srede u devet sati pre podne. Ako se do tada ne pojavi, proširićemo proteste i blokadu grada.

Kako kaže, u ovoj ekstremnoj suši je "sve izgorelo i zato je pomoć države preko potrebna".

Poljoprivrednici traže da bude proglašena elementarna nepogoda zbog aktuelne suše, zatim subvencije u iznosu od 300 evra po hektaru, kao i da budu isplaćene sve zaostale prinadležnosti koje država duguje proizvođačima. Zatražili su takođe i da im bude obezbeđeno 100 litara goriva po hektaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)