SVESKA SKUPLJA I OD UDŽBENIKA: Ponuda uoči početka školske godine, a trošak će biti i značajno veći

E. R.

10. 08. 2022. u 10:00

RODITELjI prvaka, ukoliko nemaju stariju decu, nemaju sa čim da porede cene školskog materijala.

СВЕСКА СКУПЉА И ОД УЏБЕНИКА: Понудa уочи почетка школске године, а трошак ће бити и значајно већи

Foto J. Subin

Onima, kojima deca kreću u stariji razred, međutim, jasno je da globalni tržišni tokovi ne mogu da zaobiđu ni - školski ranac. Knjižare tek popunjavaju zalihe, ali su hipermarketi već krenuli u kampanju "bliži se školsko zvono". Statistika će naknadno utvrditi tačan procenat inflacije na sveskama, olovkama i bojicama, ali na prvi pogled pribor je poskupeo i do 50 odsto.

Artikli kojima je, reklo bi se, najviše porasla cena su - sveske. Dok su lane, one A4 formata, koštale od 80 do 150 dinara, sada se raspon najčešće kreće od 180 dinara, a gornju granicu je nemoguđe postaviti. U jednom trgovinskom lancu, sveska tvrdog poveza, sa spiralom, košta neverovatnih 514 dinara. Najčešća ponuda malih, A5 svezaka, kreće od 90 dinara. Prodavci nove cenovnike pravdaju - nestašicom papira.

- Kada na cenu udžbenika dodam i sveske koje ću da kupim, a ne traju mi ni do kraja polugodišta, polazak u školu je ozbiljan trošak - kaže Jovana S. iz Beograda. - Ćerka kreće u treći razred, tako da je komplet knjiga sada naš trošak i kreće se oko 8.000 dinara. Ne vidim razlog za tako veliko poskupljenje školskog pribora, a cene su me stvarno iznenadile.

Foto J. Subin

Obilazak prestoničkih knjižara nas je uverio da one, koje još imaju stare zalihe, imaju i stare cenovnike. U državnim knjižarama ima A4 svezaka i za 108 do 125 dinara, kao i malih od 60 dinara.

Najtanja, neseser pernica košta 800 dinara. U jeftinijim knjižarama samo 50 dinara više košta veća, i to puna, pernica. One brendirane idu i do 5.000 dinara.

Ove godine znatno su skuplje i bojice i flomasteri. Dok su lane, pakovanja od 12 komada, mogla da se kupe i za 120 dinara, sada je ta cena prava retkost. Najčešće kreću od 180 dinara. Tempere su bile oko 200 dinara, a sada su to najjeftinije varijante. Nešto kvalitetnije verzije koštaju od 300 dinara. Vodene boje mogu da se kupe za oko 230 dinara.

I dalje je nabavka ranca među najznačajnijim izdacima. Većina radnji na popustu ima makar jedan model za dečake i devojčice i njihova cena se kređe između 1.000 i 2.000 dinara. Đaci, međutim, radije biraju popularnije dezene, jačih kaiševa, sa ojačinjama za leđa. Popularni su i oni sa točkićima. U takvim varijnatam, đačka torba košta od 4.000 do 12.000 dinara. Najpoznatiji proizvođač putnih kofera, za đake ima ranac vredan čak 24.000 dinara. U slučaju torbi, skoro po pravilu, roditelji mlađih đaka moraju da plate više nego oni čija su deca starija.

Ilustracija Tošo Borković

STOLICA

POLAZAK prvaka u školu podrazumeva da roditelji treba da nabave i sto i školsku stolicu. Radni stolovi koštaju najmanje 4.000 dinara, a najveći izbor je pred onima koji mogu da odvoje oko 8.000 dinara. Radne stolice koštaju između 3.000 i 5.000 dinara.

U KOMPLETU I DIGITRON

SKORO je nemoguđe predvideti cenu kompleta knjiga. Svaka škola ima svoj izbor udžbenika, najčešće različitih izdavača. Za mlađe razrede pojedinačna knjiga košta obično od 500 do 900 dinara, dok stariji osnovci udžbenike plaćaju i više od 1.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a