ISTI DEZODORANS U SRBIJI JE DUPLO SKUPLJI NEGO U NEMAČKOJ: Udruženje potrošača poredilo cene pojedinih kozmetičkih preparata

E. B. T.

11. 08. 2022. u 14:09

ISTI kozmetički preprati u Srbiji i duplo je skuplji nego u nekim evropskim zemljama.

ИСТИ ДЕЗОДОРАНС У СРБИЈИ ЈЕ ДУПЛО СКУПЉИ НЕГО У НЕМАЧКОЈ: Удружење потрошача поредило цене појединих козметичких препарата

Foto Printskrin

Jedno udruženje potrošača navodi da Dove gel za tuširanje od 750 mililitara u Stokholmu košta 27 kruna ili 305 dinara, a u trgovinskim lancima u našoj zemlji isto toliko treba platiti za 250 mililitara. Dezodorans ovog brenda od 150 mililitara pod nazivimom "original", u Nemačkoj se, kada se preračuna u našu valutu, prodaje za 228 dinara, u Austriji 210, u BiH 356, u Mađarskoj 266, dok u Srbiji treba izdvojiti 400 do 680 dinara. Reporteri "Novosti" su uspeli da pronađu taj proizvod na akciji za 350 dinara i to za pakovanje od 200 mililitara.

Foto Printskrin

Foto Printskrin

Dejan Gavrilović iz ovog beogradskog udruženja potrošača ističe da nema ekonomskog opravdanja za ovakve razlike u ceni konkretnih proizvoda na našem tržištu u odnosu na inostrana.

- Ti dezodoransi i gelovi mogu da se nađu i kod nas po prihvatljivim cenama u nekim malim radnjama ili privatnim apotekama - ukazuje Gavrilović.

- Savet potrošačima je da uvek obiđu više mesta i da uporede cene. U velikim trgovinskim lancima u Srbiji su ovi proizvodi skuplji.

Foto Printskrin

Kako ističe, njihovo udruženje se ne bavi razlozima zbog kojih je takva situacija, već samo potrošačima žele da skrenu pažnju na ovu pojavu. On navodi da trgovinski lanci imaju veće troškove i veći obim prodaje, jer je veći asortiman.

- Jedna od pretpostavki je da pokušavaju da sa manjom količinom prodatog konkretnog proizvoda zarade više i zato je marža veća - navodi Gavrilović.

- S obzirom na to da su cene u trgovinskim lancima slične, druga pretpostavka je da su možda veliki igrači napravili dogovor, kako bi potrošače doveli u zabludu da je to realna cena tog konretnog proizvoda. Ko ne obilazi manje radnje, ne zna da može da se nađe i jeftinije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna