SELE PROTESTE U BEOGRAD? Nezadovoljni poljoprivrednici ne odustaju od otkupne cene suncokreta, danas na sat blokirali most u Novom Sadu

E.V.N.

11. 08. 2022. u 18:53

POLjOPRIVREDNICI u Srbiji nastavili su danas sa protestima i blokadama saobraćajnica u Novom Sadu, jer Vlada Srbije nije ispunila sve njihove zahteve.

СЕЛЕ ПРОТЕСТЕ У БЕОГРАД? Незадовољни пољопривредници не одустају од откупне цене сунцокрета, данас на сат блокирали мост у Новом Саду

Foto: Z. Grumić

Zvanična ponuda koju su dobili iz Nemanjine za njih nije prihvatljiva. Najveći "kamen spoticanja" između zemljoradnika i države čini se da je upravo otkupna cena suncokreta. Ipak, ova uljarica je berzanska roba i cena joj se formira na tržištu. Prema rečima Radoslava Adamovića, predstavnika poljoprivrednika, najveće nezadovoljstvo je što ponuda za otkup suncokreta nije uvećana, već je i dalje 535 evra po toni, plus PDV. Poljoprivrednici su tražili 700 evra po toni. I oni iz Rače su takođe nezadovoljni ishodom pregovora sa premijerkom i nastavljaju sa blokadom glavne ulice ispred zgrade Opštine.

- Ostajemo ovde cele noći, a sutra ćemo videti šta dalje, da li ćemo svi za Beograd" - rekao je Milan Milošević, ratar iz Rače.

Subvencije goriva, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, samo su neki od zahteva poljoprivrednika. Uz to, traže i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

Foto: Z. Grumić

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić kazao je da su na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, usvojeni samo neki od njihovih zahteva. To je ukidanje zabrane izvoza žitarica i uljarica. Proteste će nastaviti jer cena suncokreta nije "otišla" na 700 evra po toni, kao što su tražili. Predložili smo da se ukine marža na ulje trgovačkim lancima i to je neka razlika od 148 dinara koliko dobijaju uljare od trgovačkih lanaca do 196 dinara koliko je trenutno na rafovima u marketima.

Vlada Srbije ukinula je danas zabranu izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta. Nadležne institucije nastaviće da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimaće adekvatne mere. Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva, rečeno je u Vladi Srbije.

SMANjENA AKCIZA ZA 10 ODSTO

VLADA je usvojila i odluku o privremenom smanjenju akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Na današnjoj sednici doneta je i izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590, kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka nestašice.

- Rekli su nam da će moći da se isplate premije za mleko od 15 dinara po litru - rekao je Radoslav Adamović, poljoprivrednik. - Za subvenciju za đubrivo su objasnili da nema mogućnosti i dali su ponudu da subvencionišu nešto manje, 22 dinara na 60 litara po hektaru. Ne može da bude prihvaćen ni zahtev za oslobađanje kompletnog plaćanja akcize na gorivo za poljoprivrednike.

Kako je rekao Adamović, ponuda vlade obuhvatala je podsticaj od 22 dinara po litru goriva za 60 litara dizela po hektaru, uz limit od 20 hektara kao i cenu suncokreta datu od uljara u iznosu od 535 evra za tonu, plus PDV.

Nezadovoljni ponudom premijerke i ministra Nedimovića, poljoprivrednici u Novom Sadu oni su na sat vremena blokirali Varadinski most i raskrsnice kod Pokrajinske vlade.

Foto: Z. Grumić

Đorđe Grujić i Radoslav Adamović

- Dok čekamo novi odgovor iz Vlade Srbije povodom naših zahteva od kojih ne odustajemo, kao i nakon ovog našeg radikalnijeg poteza ponovo smo, posle sata blokade mosta i bulevara, omogućili odvijanje saobraćaja - rekao je Mileta Slankamenac iz Inicijative za zaštitu poljoprivrednika Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!