JOŠ ĆE DA RASTU CENE KVADRATA: Ni naredne godine stručnjaci ne očekuju sniženja na tržištu nekretnina

B. Caranović

08. 12. 2022. u 13:00

PAD građevinske industrije, detektovan i poslednjom statistikom, mogao bi još više da produbi postojeći haos sa cenama na tržištu nekretnina u Srbiji.

ЈОШ ЋЕ ДА РАСТУ ЦЕНЕ КВАДРАТА: Ни наредне године стручњаци не очекују снижења на тржишту некретнина

Novogradnja sve skuplja, Foto M. Anđela

Cene kvadrata koje su već stigle do "oblaka", ni sledeće godine, kako procenitelji kažu, ne samo da neće da stagniraju, već se predviđa novi rast. Dok su skok kamatanih stopa i poskupljenje kredita u mnogim evropskim zemljama uticali da padne tražnja za nekretninama, kod nas to nije slučaj, jer se većina nekretnina kupuje za keš. Ponuda će naredne godine biti i manja nego do sada, a nema naznaka da će tražnja pasti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektorugrađevinarstva - 12,4 odsto. Stručnjaci za ovu oblast smatraju da ovogodišnji negativan rezultata ne bi izgledao tako upadljiv, da prošle godine rast nije bio toliko visok.

Broj izdatih građevinskih dozvola u septembru manji je za 16,5 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Građevinska industrija se očigledno primirila. Kako objašnjavaju u Udruženju građevinske industrije Privredne komore Srbije, pretpostvka je da su trenutne vrednosti rezultat opreza kompanija koje se bave izgradnjom da krenu u realizaciju novih projekata.

- Razlog je verovatno poremećaj cena građevinskog materijala na svetskom tržištu, što se neminovno prelilo i na našu zemlju - kažu u Udruženju PKS.

Foto N. Karlić

- Izazovi energetske krize i geopolitičke situacije uslovljavaju da se teže dolazi do uvozne opreme koja nema supstitute na domaćem tržištu. Fluktuacija cena materijala u nabavci je i dalje velika. Dobavljači ne mogu često da isprate situaciju sa rokovima u ponudama. Nekih materijala nema u nabavci, ali se pronađu zamenski ili se čeka isporuka i po nekoliko meseci. Aktuelna je najava smanjenja proizvodnje keramičkih pločica, opekarskih proizvoda i crepa, zbog rasta cena gasa.

Prema rečima Nebojše Nešovanovića iz Društva procenitelja Srbije, pretpostavka da bi na pad tražnje moglo da utuče poskupljenje kredita ne stoji, jer se većinom nekretnine kupuju za keš. Osim toga, treba imati u vidu značajan uticaj dolaska Rusa, koji je trenutno dominantan i u ovoj oblasti. U zavisnosti od toga koliko će ih doći iduće godine, biće formirane cene.

PRIJAVLjENO 300 STANOVA MANjE

INVESTITORI su prijavili izgradnju 2.886 objekata, a čak 84,6 odsto se odnosi na zgrade u kojima će biti izgrađeno 3.809 stanova. Dato je zeleno svetlo za gradnju oko 300 stanova manje nego u avgustu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)