DVE GODINE RADA INSTITUTA ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Brnabić - "Moramo biti jedan od lidera ukoliko u budućnosti želimo brz ekonomski rast"

Novosti online

20. 03. 2023. u 18:27

Povodom obeležavanja dve godine rada Instituta za veštačku inteligenciju Srbije danas je u amfiteatru Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu održana svečanost i konferencija "Doba veštačke inteligencije" kojoj su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelenik Novog Sada Milan Đurić, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, kao i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović.

ДВЕ ГОДИНЕ РАДА ИНСТИТУТА ЗА ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ: Брнабић - Морамо бити један од лидера уколико у будућности желимо брз економски раст

Foto: Slobodan Miljević

Gosti na konferenciji bili su prof. dr Niku Sebe sa Univerziteta u Trentu i Saša Ostojić iz američke kompanije "Plejgraund global" koji su održali kratka predavanja o najnovijim dostignućima u oblasti veštačke inteligencije.

Govoreći o novim tehnologijama Brnabić je istakla da je najbrži rast zabeležen u IT sektoru, zbog čega je Srbija u izuzetnoj poziciji da postane jedna od vodećih zemalja kada je u pitanju razvoj inovativnih digitalnih proizvoda.

- Za budućnost Srbije, za dalji napredak, efikasnost i produktivnost privrede i za kvalitet usluga u okviru naše državne uprave od velikog značaja je veštačka inteligencija - kazala je Brnabić. - Zbog toga smo, pre nekoliko godina, doneli stratešku odluku da dodatno investiramo u institucije koje će se baviti veštačkom inteligencijom, jer u tom aspektu ne samo da ne smemo da zaostajemo, već moramo biti jedan od lidera ukoliko u budućnosti želimo brz ekonomski rast i razvoj.

Najbrže raste IT sektor

Prema rečima Brnabić bilo je dovoljno malo fokusa i investicija da IT inustrija postastene najbrže rastući sektor privrede.

- Tokom 2021. godine svako drugo novo radno mesto bilo je u IKT sektoru, a da naš izvoz je dostigao 2.7 milijardi evra, dok je pre deset godina bio 375 miliona evra - rekla je premijerka dodavši da je bitno da obrazovni sistem ima kapacitet da brzo iškoluje kvalitetne kadrove koji mogu da se takmiče rame uz rame s najboljima u svetu. - Naša stopa rasta IKT sektora u 2022. godini, od 45 odsto, bila je veća od svih država Evropske unije. Srbija je bila država s najvećim rastom izvoza usluga u čitavoj Evropi od 2017.do 2022. godine, odnosno on je porastao za 112 odsto.

Kako je objasnila po nekim predviđanjima veštačka inteligencija će do 2030. godine uticati više od 15 odsto na globali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Još 2019. godine usvojili smo Strategiju za razvoj veštačke inteligencije, i postali tek 26. zemlja na svetu s takvom strategijom, 2021. godine osnovali institut za razvoj veštačke inteligencije i pustili u rad superkompjuter u Kragujevcu, 2022. godine, kao 29. zemlja na svetu, postali smo član Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, a ove sedmice ćemo na sednici Vlade usvojiti etičke smernice za upotrebu veštačke inteligencije - najavila je Brnabić. - Danas smo među 11 država na svetu koja ima programe iz oblasti veštačke inteligencije u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja i jedina zamelja na svetu koja osim toga ima i nove programe u pripremi. Zahvaljjujući svemu tome spremni smo da se suočimo s izazovom i šanse koje smo stvorili iskoristimo za brži rast privdrede kao i za veću konkurentnost na tržištu.

Kampus "BIO 4" u Beogradu

Brnabić je naglasila da je osim veštačke inteligencije značajna i biotehnologija.

- Krajem prošle sedmice stiglo je odobrenje od Razvojne banke Saveta Evrope kredit od 200 miiliona evra, za razvoj "BIO 4" u Beogradu i očekujemo da ćemo do kraja godine početi s izgradnjom. To znači da ćemo konačno imati institut za ravoj veštačke inteligencije u Beogradu i da je sinergija između biotehnologija i veštačke inteligencije krije veliki potencija za našu zemlju - rekla je Brnabić.

Žiofre je kazao da je veštačka inteligencija oblast koja se munjevito razvija koja menja način na koji živimo, radimo i komuniciramo.

Ona ima potencijal da promeni svaki segemt društva, od transporta, obrazovanja, medicine, do finansija. Zbog toga će EU pružiti punu podrušku Srbiji u razvoju novih tehnologija i saradnju između ustanova.

V.d. direktor Instituta za veštački inteligenciju prof. dr Dubravko Ćulibrk pojasnio je da je ta unstanova nedavno dobila akreditaciju, pa ima pravo da učestvuje u projektima.

Poseban akcenat se stavlja na projekte u oblasti medicine i lekova koji mogu da uvedu revoluciju u lečenje najtežih bolesti. Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije teži da svoja znanja prenese zaposlenima u privredi kako bi se ubrzala modernizacija IT industrije u Srbiji i povećala produktivnost preduzeća u svim privrednim sektorima.

(Dnevnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)