OVE GODINE OBARAMO REKORD U IZVOZU Tanasković: Uskoro potpisivanje 47 sporazuma

Novosti online

01. 06. 2023. u 17:16

MINISTARKA poljoprivrede Jelena Tanasković otvorila je drugi panel na najvećoj regionalnoj agrobiznis konferenciji.

ОВЕ ГОДИНЕ ОБАРАМО РЕКОРД У ИЗВОЗУ Танасковић: Ускоро потписивање 47 споразума

M. Škorić

- Srbija je neto izvoznik poljoprivrednih proizvoda i na tome moramo da radimo. U prethodnom periodu smo bili izvoznik sirovinske baze, a sada treba da pređemo na izvoz gotovih proizvoda i da na taj način veći deo prihoda zadržimo u zemlji. Inicijativa "Open Balkan" je pokazala koliko to znači svima nama. Samo tri članice su prema nekim procenama uštedele 30 miliona sati time što su sporazumi o slobodnom kretanju uspostavljeni. Prema procenama Svetske banke ušteda je preko 3 milijarde evra, od čega polovina ide Srbiji - ocenila je ministarka Tanasković na panelu o regionalnoj povezanosti.

Kako kaže ministarka, inicijativu je podržala i EU.

- Što se tiče unutrašnje inicijative, ne može poljoprivreda da funkcioniše jednoobrazno, ne možete bez instituta, bez fakulteta, bez institucija, bez kontrole - istakla je ministarka uz komentar da smo sada sistemski videli kako to treba da izgleda.

Kako je dodala, sada radimo na još većoj povezanosti institucija, da bi usko i neodvojivo dnevno radili.

Kada tako razmišljamo i funkcionišemo rezultat je neminovan. Stav Vlade Republike Srbije i ministarstva poljoprivrede je da ceo lanac držimo za stolom, kaže ministarka.

Tanasković je naglasila da Srbija sada vidi šansu u novim tržištima poput Kine, Afrike i Emirata.

- Srbija ima izuzetan poljoprivredni potencijal u smislu izvoza. U 2022. smo izvezli poljoprivrednih proizvoda za 4,7 milijarde, a ove godine ćemo i taj rekord oboriti. Za sada radimo na 47 novih sporazuma, nabrojala je ministarka.

- Ono gde smo se izdvojili je organska proizvodnja. Porasla je preko 200 odsto od 2016. godine. Te godine je bilo 416 gazdinstava, a sada ih ima 1.890. To su te nove šanse, nesumnjivo je da država stoji iza poljoprivrede kaže ona.

Pored toga ministarka je kao sektore sa velikim potencijalnom istakla i vinogradarstvo i voćarstvo, ali kako kaže i tu se treba fokusirati na gotov proizvod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)