ISTOČNI BLOK EU ODNEO POBEDU: Produženo ograničenje uvoza žitarica iz Ukrajine

Novosti online

05. 06. 2023. u 21:15

EVROPSKA unija produžila je do 15. septembra ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u niz evropskih zemalja, navedeno je u dokumentu objavljenom u zvaničnom glasilu EU.

ИСТОЧНИ БЛОК ЕУ ОДНЕО ПОБЕДУ: Продужено ограничење увоза житарица из Украјине

Žetva se privodi kraju, Foto D. Dozet

-Slobodan promet navedenih proizvoda dozvoljen je samo u zemljama članicama EU, s izuzetkom Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke, navedeno je u odluci koja stupila na snagu.

Reč je o pšenici, kukuruzu, semenu repice i suncokreta.

Krajem marta premijeri nekoliko zemalja Evropske unije obratili su se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen s molbom da reaguje na krizu izazvanu prekomernom količinom ukrajinskog žita na njihovom tržištu.

U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navedeno je da su „problemi izazvani znatnim povećanjem isporuka ukrajinskih proizvoda na tržište zemalja-članica EU, posebno onih koje se graniče s njom“, doveli do ogromnog rasta uvoza žita, jaja, živine, šećera, raznih vrsta voća i drugih proizvoda.

Evropska komisija je saopštila da je preduzela mere za uvoz određenih vrsta žita iz Ukrajine, koje su usmerene na otklanjanje logističkih prepreka u vezi s tim proizvodima u Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Mere su stupile na snagu 2. maja.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)