NEDOPUSTIVE BLOKADE: PKS traži da se omogući nesmetan rad otkupljivačima malina

E.B.T.

27. 07. 2023. u 16:46

PRIVREDNA komora Srbije (PKS) ocenila je da su nedopustive blokade pogona nekih od najvećih otkupljivača i izvoznika malina širom Srbije od strane proizvođača koji nisu zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom.

НЕДОПУСТИВЕ БЛОКАДЕ: ПКС тражи да се омогући несметан рад откупљивачима малина

OTKUP Zdravi plodovi ukinuli klasiranje, Foto Bačkopoljski malinari

 Posle hitnog sastanka sa predstavnicima najvećih otkupljivača malina, koji je danas održan u PKS, upućena je molba svim nadležnim državnim organima, da u skladu sa zakonom, omoguće nesmetan rad kompanijama koje otkupljuju ovo voće.

-Dogovor proizvođača i otkupljivača jedini je način da malina iz Srbije sačuva svoje mesto na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu – naglašavaju iz ove organizacije. - PKS će uputiti molbu resornom ministarstvu da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili predstavnici ministarstava finansija, poljoprivrede i trgovine, kao i PKS, sa ciljem da se obezbedi što kvalitetnija proizvodnja i otkup maline u narednom periodu.

Da bi se sprečile različite interpretacije podataka o tržištu maline, kako dodaju, PKS će od avgusta 2023. godine na mesečnom nivou objavljivati sve relevantne činjenice o otkupnim cenama, proizvodnji i izvozu maline, kako u Srbiji tako i u Evropi i svetu, sa ciljem da svi proizvođači i otkupljivači imaju realnu sliku o tržištu maline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja