ZAOKRET BRAZILA: Rusija postaje glavni snabdevač naftom, pretekla SAD

Novosti online

19. 08. 2023. u 00:05

BRAZIL će uvesti rekordnu količinu ruskog goriva ovog meseca, učvršćujući poziciju Rusije kao glavnog snabdevača te latinoameričke zemlje, piše "Blumberg".

ЗАОКРЕТ БРАЗИЛА: Русија постаје главни снабдевач нафтом, претекла САД

Foto: Profimedia/Ilustracija

Uvoz ruskih naftnih derivata trebalo bi da poraste za 25 odsto od jula na oko 235.000 barela dnevno, pokazuju podaci kompanije za energetsku analitiku "Kpler". To daleko nadmašuje SAD, koje su nekada bile najveći strani dobavljač goriva u Brazilu.

Brazil je počeo naglo da pojačava kupovinu u februaru, mesecu kada je EU zabranila uvoz i pridružila se drugim zemljama Grupe sedam u nametanju ograničenja cena ruskog goriva. SAD i njihovi saveznici pokušavaju da ograniče priliv petrodolara u Rusiju i tako prekinu finansiranje sukoba u Ukrajini.

Moskva je odgovorila na mere otvaranjem novih tržišta i rekordnom prodajom goriva Kini, Indiji i drugim zemljama.

Prag cene za ruske premijum naftne proizvode, kao što je dizel, postavljen je na 100 dolara po barelu, dok je gornja granica za gorivo s popustom 45 dolara po barelu. Prema sistemu, kompanije u zemljama G7 mogu transportovati rusku naftu samo ako teret košta manje od tih cena.

Analitičar kompanije "Kpler" Viktor Katona procenjuje da je kupovina ruskog dizela snizila brazilske uvozne cene goriva za 10 do 15 dolara po barelu.

Otkako je ograničenje stupilo na snagu, Brazil je postao drugi po veličini kupac ruskog dizela na globalnom nivou, zaostaje samo za Turskom, prema podacima agencije "Kpler".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)