U DOLAR SE VIŠE NE MOŽE VEROVATI: SAD iskorišćavaju svoju ulogu emitenta dominantne valute

Novosti online

22. 08. 2023. u 18:20

MEĐUNARODNI monetarni sistem zasnovan na dolarima "postaje sve disfunkcionalniji", zbog čega zemlje BRIKS-a razmatraju stvaranje sopstvene valute, rekao je za RT bivši predstavnik Brazila u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Paulo Nogueira Batista Mlađi.

У ДОЛАР СЕ ВИШЕ НЕ МОЖЕ ВЕРОВАТИ: САД искоришћавају своју улогу емитента доминантне валуте

Foto Shutterstock

Kako ocenjuje Batista u intervjuu za RT, iako će dolar ostati važno globalno sredstvo plaćanja, u tu valutu se više ne može verovati.    

Govoreći uoči 15. samita BRIKS-a u Johanesburgu, brazilski ekonomista je rekao da se finansijske institucije predvođene SAD ne bave potrebama zemalja u razvoju. On je ukazao na "rastuće nezadovoljstvo" tržišnih privreda u nastajanju kojima ne odgovara način rada postojećih institucija zasnovanim na dolarima kao što su MMF i Svetska banka.     

- Ostajemo u MMF-u, ostajemo u Svetskoj banci, učestvujemo, ali smo odlučili da stvorimo sopstveni put kao razvoj jer svet postaje sve multipolarniji i institucije Vašingtona ne reaguju na to - rekao je Batista povodom osnivanja BRIKS banke.     

Zvanično poznata kao Nova razvojna banka (NDB), organizacija je multilateralna finansijska razvojna institucija koju je osnovala zajednica velikih ekonomija u nastajanju, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i od 2014. godine Južna Afrika.      

Ekonomista je primetio da je NDB stvorena za ekonomije u usponu, bez učešća naprednih zemalja, i tvrdi da je "više globalno orijentisana ka jugu nego što Svetska banka ikada može biti". 

- Imali smo nameru da banka deluje na nenametljiv način – podržava planove, infrastrukturu, održivi razvoj u zemljama bez pokušaja da ih usmerava i da ih zatrpava pravilima koja nisu nužno ona koja smatraju prikladnim za svoje sopstvene razvojne potrebe - rekao je Batista.     

Govoreći o izgledima za dedolarizaciju, on je naveo da će dolar ostati "veoma važna valuta“, ali činjenica da SAD koriste dolar kao oružje protiv zemalja koje Zapad smatra neprijateljskim smanjila je globalno poverenje u tu valutu.     

- Kada SAD rade ono što rade, odnosno iskorišćavaju svoju ulogu emitenta dominantne valute, druge zemlje nisu sigurne da li mogu da nastave da koriste dolar kao što su ga ranije koristile - upozorio je on .     

Batista je insistirao da će multipolarni svet dovesti do smanjenja uloge zapadnih valuta.   

- Proces se ubrzao upotrebom dolara u političke svrhe, u geopolitičke svrhe, posebno sada protiv Rusije - objasnio je bivši izvršni direktor MMF-a.     

Prema Batisti, BRIKS ima ulogu u stvaranju sopstvene rezervne valute. Rusija je već predložila da se nova valuta zove "R-pet", pošto sve valute zemalja BRIKS-a počinju slovom "R" (real, rublja, rupija, renminbi i rand).

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)