PETER STANO: Preko 40 miliona tona ukrajinskog žita isporučeno linijama solidarnosti

Tanjug

24. 08. 2023. u 18:14

PORPAROL EU Peter Stano izjavio je danas da su tzv. linije solidarnosti EU omogućile bezbedan transport više od 40 miliona metričkih tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, kao i da taj broj raste.

ПЕТЕР СТАНО: Преко 40 милиона тона украјинског жита испоручено линијама солидарности

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, veoma je važno videti da su "linije solidarnosti" omogućile da se izveze više nego što je bilo moguće transportovati preko Crnomorske inicijative za žito.

Stano je napomenuo da je navedena inicijativa, u nedostatku normalne plovidbe Crnim morem, samo privremeno rešenje, prenosi Ukrinform.

-Trudimo se da učinimo sve što je moguće jer to pomaže Ukrajini i ljudima širom sveta koji zavise od uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Zato razmišljamo i o drugim načinima na koje možemo da podržimo Ukrajinu", rekao je Stano i dodao da se razmatra mogućnost povećanja obima zaliha, tempa i efikasnosti, kao i smanjenja troškova.

Kako je ranije saopšteno, Evropska komisija je u maju zabranila uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Rumuniju na insistiranje navedenih zemalja.

Zabrana je 5. juna produžena do 15. septembra ove godine.

Ukrajinska poljoprivredna i poslovna udruženja obratila su se Evropskoj komisiji sa predlogom da se optimizuju alternativni putevi (linije solidarnosti) za izvoz žitarica iz Ukrajine u evropske luke sa daljim transportom u treće zemlje.

Poljoprivrednici posebno predlažu da Evropska komisija nadoknadi deo troškova evropskih prevoznika i luka koje pretovaruju ukrajinsko žito, kao i da uvede „zelene koridore” za ukrajinske poljoprivredne proizvode do morskih luka baltičkih država, Nemačke, Holandije, Hrvatske, Italije i Slovenije.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)