PRODUŽENO OGRANIČENJE CENE HLEBA: Vlada donela odluku, pomenut i skok uvoza mleka i mlečnih proizvoda

Tanjug

26. 08. 2023. u 16:11

VLADA Srbije odlučila je da do 30. novembra produži Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500, kojom je propisana i njegova maksimalna maloprodajna cena od 54 dinara.

ПРОДУЖЕНО ОГРАНИЧЕЊЕ ЦЕНЕ ХЛЕБА: Влада донела одлуку, поменут и скок увоза млека и млечних производа

Foto: A. S. Ž.

Kako se navodi u saopštenju Vlada Srbije je imajući u vidu da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, donela odluku i da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno "T-500" dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna.

Dodaje se da je izmenjena Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500"  doneta u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija i zato je produžen njen period važenja.

Vlada Srbije je u junu propisala da maksimalna prodajna cena hleba od brašna "T- 500" bude 54 dinara i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto.

Tada je odlučeno i da trgovci na malo, koji prodaju hleb, moraju da imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna "T-500" u svojim prodajnim objektima i da će proizvođačima hleba biti interventno prodato 32.000 tona tog brašna.

Vlada Srbije je na sednici održanoj  25. avgusta usvojila i Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu, osim za surutku, produženo do 31. oktobra.

- Usled velikog skoka uvoza mleka i mlečnih proizvoda u odnosu na prethodne godine, došlo je do pada otkupne cene mleka na domaćem tržištu, što je kao rezultat imalo pad proizvodnje mleka i smanjenje stočnog fonda, odnosno mlečnih grla krava. U međuvremenu, situacija je počela postepeno da se stabilizuje, ali je potreban period kako bi se definisala otkupna cena kojom će proizvođači biti zadovoljni i obezbedio nesmetan i stabilan priliv mleka u mlekare i nesmetano snabdevanje tom namirnicom - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na poslednjoj sednici je doneta i izmenjena Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje i isplatu podsticaja.

BONUS VIDEO: REKORD NAD REKORDIMA - Na Rostiljijadi u Leskovcu napravljena pljeskavica od 80 kilograma mesa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!