"SAVA" ZAMRZNUTA DO KRAJA NOVEMBRA: Vlada produžila ograničenje cene hleba, pekari najavljuju pojeftinjenje drugih proizvoda
CENA vekne "sava" ostaje ista do kraja novembra, što znači da može da se prodaje maksimalno za 54 dinara. To je odlučila Vlada Srbije, koja je produžila važenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba brašna tip 500. S druge strane, pekari očekuju da bi od septembra moglo da dođe do blagog pojeftinjenja pojedinih pekarskih proizvoda.

Foto A. Stevanović
Iz Vlade ističu da je uredba produžena u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove namirnice koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija.
- Imajući u vidu da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, doneta je odluka i da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno tip 500 dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna - navode iz Vlade Srbije.
Prethodnom uredbom, usvojenom u junu, propisano je da maksimalna maloprodajna cena ove osnovne vrste hleba bude 54 dinara i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto. Tada je odlučeno i da trgovci, koji prodaju veknu "sava", moraju da imaju najmanje 30 odsto tog hleba u svojim prodavnicama. Vlada Srbije je odluku da ograniči cenu tog proizvoda donela u novembru 2021. godine da bi zaštitila standard građana.
Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, u razgovoru za "Novosti", kaže da je odluka Vlade razumljiva, jer su gotovo svi inputi u proizvodnji ostali na istom nivou, a samo je gorivo malo poskupelo. On ukazuje da su tokom leta pojedini pekarskih proizvodi i specijalne vrste hleba zabeležile mali pad cena.
- Od septembra bi moglo da dođe opet do blagog pojeftinjenja nekih pekarskih proizvoda - ističe Pralica. - Tokom leta je evidentiran pad proizvodnje, jer je potražnja smanjena zbog odlaska građana na odmore. A od septembra kada se budu vratili, očekuje se povratak proizvodnje na maksimum. To će dovesti do veće konkurencije i pojeftinjenja pojedinih pekarskih proizvoda.
Stručnjaci su prethodnih dana ocenili da bi rast cena mesa na evropskom tržištu u narednom periodu mogao da dovede do poskupljenja ove namirnice i kod nas. Ipak, kako Pralica navodi, ovo se neće odraziti na punjena peciva.
- To neće uticati da poskupe proizvodi filovani mesom - ističe naš sagovornik. - Sigurno neće, do kraja godine.
Pekari očekuju i da će neke sirovine zabeležiti pad cena u narednom periodu. Pralica smatra da je ograničenje cene "save" značajno za zaštitu standarda građana. Posebno za domaćinstva u unutrašnjosti Srbije gde više generacija žive zajedno, i troše dnevno i po pet do šest vekni. On navodi da u okruženju, na primer u Hrvatskoj, vekna od 500 grama košta od 1,6 do 1,8 evra, odnosno od 190 do 210 dinara kada se preračuna. U Grčkoj, kako dodaje, kreće se od 1,3 do 1,4 evra, što je od 150 do 160 dinara. Tako da je vekna osnovne vrste hleba u Srbiji u proseku jeftinija više od 100 dinara u odnosu na naše susede.
DOMAĆI "SPECIJALNI" JEFTINIJI
POLA kilograma specijalne vrste hleba, od belog i drugih sorti brašna, domaćih proizvođača uglavnom košta od 90 do 180 dinara u trgovinskim lancima. Strani brendovi su skuplji, pa se ista količina ove namirnice prodaje od 200 do 300 dinara.

RULjA IZVUKLA BRITANCA IZ STANICE I ZAPALILA GA: Policija nije reagovala iz straha za sopstvenu bezbednost
BRITANSKI državljanin preminuo je od posledica teških opekotina nakon što ga je, prema navodima lokalnih medija, grupa ljudi izvukla iz policijske stanice i zapalila na ulici, javlja Skaj njuz.
22. 04. 2025. u 12:01

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)