MANJA ZARADA I NA ULJU, VIRŠLAMA, PAŠTETAMA: Reporteri "Novosti" juče proveravali snabdevenost širom Srbije

E. V. N.

19. 09. 2023. u 11:33

TRGOVCI i proizvođači u Srbiji su rešili da se odreknu dela marže na makar jedan artikal iz još 16 grupa proizvoda.

МАЊА ЗАРАДА И НА УЉУ, ВИРШЛАМА, ПАШТЕТАМА: Репортери Новости јуче проверавали снабдевеност широм Србије

Foto B. Grujić

Potrošači već od sutra na rafovima mogu da nađu jeftinije brašno tip 500 i tip 400, suncokretovo ulje, kiselo mleko, margarin, sirni namaz, crni luk, pasulj, kupus, paštetu, viršle, smrznuti grašak, džem, keks, pastu za zube i sapun. Od prošle srede u ponudi je 20 kategorija po "boljoj ceni", akcija će trajati do kraja godine.

U Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine uverevaju da do eventualnih zloupotreba ne može da dođe. Misli se pre svega na rizik da bi preprodavci mogli da pokupuju veće količine sniženih proizvoda i prodaju ih po većim cenama.

- Izuzetno sam zadovoljan odazivom trgovaca i proizvođača, vidljivošću akcije i njenim efektima - rekao je juče ministar trgovine Tomislav Momirović.

- "Bolja cena" je zajednička akcija i inicijativa države i maloprodavaca, i njen osnovni cilj je da zaštitimo standard građana i pomognemo im da za svoj teško stečen novac mogu da kupe što više proizvoda. Napomenuo bih da građani ne treba da brinu jer proizvoda iz akcije "Bolja cena" ima dovoljno i biće dostupni na rafovima svih maloprodajnih objekata u zemlji. Prisutna je u više od 2.500 prodavnica na celoj teritoriji Srbije. Potencijalna preprodaja proizvoda oštro će se sankcionisati.

Foto J. Ćosin

U rafovima nekih novosadskih samoposluga juče je bilo tridesetak artikala po sniženim cenama. Među njima su jogurt, 119 dinara za litar, mleko trajno, 94,99 dinara za litar, sok od jabuke, 79,99 dinara za litar, 200 grama mlevene kafe za 179 dinara, pola litra deterdženta za sudove za 54,99 dinara.

Trgovci kažu da kupci, koji inače prate akcije za sniženja, uobičajeno pazare vodeći računa o tome šta stavljaju u korpu, i ujedno najavljuju da će sutra na prodajnim tezgama osvanuti još dvadesetak proizvoda po zaštićenim cenama, koje će važiti do kraja godine.

U Nišu su rafovi uglavnom puni namirnica po sniženoj ceni. Nema baš sve na jednom mestu, ali, kako nam kažu Nišlije, sve može da se nađe ako se obiđe par većih trgovinskih lanaca.

- Kod nas trenutno nema parizera, on već ujutro nestane, a trenutno ima voća, testenine, praška, sokova... Sniženje cena pojedinih artikala nije napravilo veće gužve, ali vidno je da je više starijih ljudi, odnosno penzionera, koji dolaze po te snižene namirnice, uglavnom oni kupuju - kaže prodavačica iz Niša.

Marketi i manje prodavnice u lancu velikih supermarketa, u Zrenjaninu, dobro su snabdeveni proizvodima označenim nalepnicom "Bolja cena". "Neoplantin" parizer prodaje se po ceni 299,99 dinara za kologram, jogurt u flaši od 1,5 l po ceni 139,99 dinara, a trajno mleko u tetrapaku po 99,99 dinara. Svih drugih proizvoda, kafe, kozmetičkih preparata i ostalih, zasada ima.

U Kraljevu je situacija raznovrsna. Rafovi proizvoda po "boljoj ceni" u jednom domaćem lancu odlično su popunjeni i dostupni građanima. Za njih, prema rečima trgovaca, svakodnevno vlada veliko interesovanja kupaca, pa se povećao i obim posla, naročito u prepodnevnim satima. S druge strane, u marketu drugog poznatog domaćeg trgovinskog lanca koji se nalazi u centru Kraljeva, nema nijednog proizvoda sa oznakom "Bolja cena"?!

- Bio je jedan, najviše dva dana u ponudi litarski jogurt po ceni od 79,99 dinra, ali od tada ga više nema. A i ostalih proizvoda sa tom oznakom bilo je samo u simboličnim količinama - kaže jedna sredovečna Kraljevčanka.

Foto B. Grujić

Zaposleni u ovoj radnji, ne žele ili ne smeju da komentarišu, i sležući ramenima kratko kažu da su robu sa zaštićenim cenama brzo prodali, a nove količine (još) nisu pristigle.

U jednom od većih vranjskih supermarketa smo zatekli kupce koji tragaju za proizvodima sa oznakom "Bolja cena".

- Dobro je to za nas, ja sam uzeo kafu koja sada košta 90 din. A koštala je 129 dinara. Za nekog ko prima socijalnu pomoć, to je više nego dovoljno - zadovoljan je jedan od kupaca.

U lozničkom kraju je veliko interesovanje sugrađana za kupovinu jeftinijih prehrambenih artikala. Uz one koji su najavljeni, u jednom lancu, kažu da su snizili i mnoge druge cene prehrambenih proizvoda. Vlasnik konkurentske firme, koja ima radnje širom lozničkog, šabačkog, krupanjskog i bogatićkog kraja kaže da su sami napravili paletu pojeftinjenja, pa, tako, pored ostalog, parizer, pakovanje od 300 grama, prodaju za 89 dinara. I on ističe da je interesovanje potrošača veliko i da traže "niže cene sa televizije".

Foto B. Grujić

Siniša Mali najavljuje veće plate

MEDICINSKI i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije danas će dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto. Oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja. Slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije usvojeni su upravo predlozi zaključaka o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.

- Plate za zaposlene u prosveti, za medicinske sestre i tehničare u zdravstvu i za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite su od 1. septembra povećane za 5,5 odsto, a penzije će od 1. oktobra biti povećane za 5,5 odsto - rekao je ministar finansija Siniša Mali. - Potom nas očekuju povećanja od 1. januara 2024. godine, kako zarada u javnom sektoru, tako i penzija i minimalne zarade. Na sva ta povećanja primanja građana pokrenuli smo akciju "Bolja cena", kojom su omogućena značajna sniženja proizvoda u brojnim kategorijama.

I Makedonci snižavaju cene

NAKON Srbije i Hrvatske i u Severnoj Makedoniji cene određenih proizvoda biće snižene od srede, nakon što vlada sutra donese odluku. Cena određenih proizvoda biće niža za 10 odsto u odnosu na cenu od 1. avgusta.

- Pozivam sve zainteresovane strane u našoj zemlji, proizvođače i trgovce, čiji proizvodi nisu na listi, da se obrate Ministarstvu radi proširenja asortimana jeftinijih proizvoda. Danas ću imati sastanak i sa proizvođačima i sa distributerima pića, sa ciljem njihovog uključivanja u smanjenje cena koje će važiti do 30. novembra - rekao je ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Bekteši je otkrio da će cena određenog proizvoda biti smanjena bez obzira na to ko ga proizvodi, uvozi ili distribuira.

- Ako pojeftine špagete, pojeftiniće sve vrste špageta, ne samo od jednog proizvođača.

Reč je o 25 kategorija osnovnih proizvoda, a prema broju i vrsti proizvoda radi se o više od 50 - naveo je ministar, preneli su skopski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)